Štrajk u "Fori tekstil" 1Foto: FreeImages/

Samostalni sindikat slovenačke fabrike „Fori tekstil“ u Kragujevcu najavio je da će, posle 8. aprila, stupiti u generalni štrajk zbog višemesečnog nezadovoljstva radnika izazvanog „umanjivanjem ličnog dohotka“ do nivoa ispod minimalnih zarada i drugih razloga.

Kako se navodi u pismu upućenom direktoru fabrike, koja šije navlake za naslone od kože, skaja i štofa za automobile najpoznatijih evropskih proizvođača, radnici su zabrinuti za svoju egzistenciju.

U pismu upućenom direktoru se podseća da su odbori Saveza samostalnog sindikata i UGS „Nezavisnost“ 24. marta zatražili potpisivanje kolektivnog ugovora sa poslodavcem, a 28. marta menadžmentu fabrike dostavili zahteve radnika formulisane u sedam tačaka.

Oko 400 radnica tog preduzeća odbile 28. marta da rade prekovremeno, jer, kako tvrde, i ako rade po 12 sati na dan, njihova primaja su jednaka minimalnoj zaradi.

Prema njihovim navodima, Republička inspekcija je tokom prošle nedelje tri dana bila u fabrici, a radnice od tada rade po osam sati dnevno.

Menadžment fabrike „Fori tekstil“ i dva reprezentativna sindikata prvobitno su negirali navode nezadovoljnih radnica, ali ej potom usledilo pismo kojim se najavljuje generalni štrajk.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari