Štrajkače u životu održava još samo infuzija 1

Invalidi rada u Zastavi INPRO već tri dana čekaju obećani početak pregovora sa Aleksandrom Vulinom, ali se ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike ni juče, uprkos najavi potpredsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Zorana Mihajlovića, nije pojavio u toj kragujevačkoj fabrici.

Vulin pre tri dana u Kragujevac nije došao zbog navodnog sastanka Vlade Srbije, ali potom nedolazak nije obrazložen. Sa njim je, prema informaciji iz INPRO-a, trebalo da dođe i predsednik SSSS LJubisav Orbović, koji, takođe, nije obrazložio zašto se nije pojavio kod štrajkača, koji su većinom članovi tog sindikata.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, Vulin i Orbović su se u ponedeljak sreli u Beogradu, i zajednički su konstatovali da pobunjenim radnicima Zastave INPRO nemaju ni šta da kažu, ni šta da ponude, te da zbog toga i ne dolaze u Kragujevac. Nevolja je, međutim, što u INPRO-u protestuju invalidi rada, ljudi sa ozbiljnim telesnim oštećenjima i teškim bolestima (karcinom, dijabetes i drugo), i koji danas ulaze u 17. dan neprekidnog gladovanja. NJihovo zdravstveno stanje toliko je ugroženo, da ih u životu održava još samo infuzija, dok su neki od njih u takvom mentalnom stanju da od juče odbijaju ne samo infuziju već i bilo kakvu drugu lekarsku negu i pomoć.

– Imamo dosta kolega koji više i ne ustaju, pri čemu neki od njih, usled iznemoglosti od dugotrajnog gladovanja, to i nisu u stanju. Jednog od njih smo ipak ubedili da, kolima Hitne pomoći, bude prebačen u Urgentni centar kragujevačkog Kliničkog centra, gde će biti hospitalizovan do daljeg. Upravo treba da se iz Kliničkog centra vratimo u fabriku, ali ne znamo kako ćemo. Pešice ne možemo, jer smo iznemogli, novac za taksi nemamo, a vozilo nam iz fabrike niko ne da. Za to vreme, po INPRO-u se švrćkaju i fabričkim službenim automobilom vozikaju bivši direktor INPRO-a Branko Veljović i neke naše koleginice koje su se izjasnile za socijalni program – kazao je za Danas predsednik Štrajkačkog odbora Stevan Pušonja.

U ranim popodnevnim satima juče je ponovo pozvana ekipa Hitne pomoći, pošto je još jednom štrajkaču pozlilo.

Poslednjih dana štrajkače iritira i direktor Grupe Zastava vozila Dragan Srejović, koji im „prodaje priču“ da svi invalidi rada treba odu na invalidsku komisiju, a da će država „da pogura“ da ta komisija većinu njih pošalje uz invalidsku penziju, s time što bi svim štrajkačima bio ponuđen socijalni program sa otpremninama od po 200 evra po godini staža, kaže predsednik Štrajkačkog odbora.

– Ne znamo u čije ime nam Srejović ovo nudi, ali nam je jasno da nadležni i u fabrici i u Grupi Zastava, kao i u državi, žele da što pre prekinemo protest i da su zarad toga spremni svašta da nam obećaju. Šta bi bilo sa tim obećanjima, videli bismo čim bi prekinuli štrajk – kaže Pušonja.

Štrajkači spremni da dođu Vulinu „na noge“

U Štrajkačkom odboru kažu da su spremni da delegacija invalida otputuje u Beograd, na pregovore sa ministrom rada Aleksandrom Vulinom, koji već danima odbija da dođe u Kragujevac i njihovu fabriku. Štrajkače nije hteo da poseti ni predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je 21. oktobra u Šumaricama prisustvovao Velikom školskom času. Radnici INPRO-a toga dana su ga i bukvalno molili da dođe i pokuša da im pomogne… Nikolić je, međutim, iz Šumarica otišao za Kruševac, gde je potpisivan ugovor sa jednim nemačkim investitorom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari