Štrajkači glađu u INPRO-u opet najavljuju radikalizaciju 1

Grupa do 20 invalida rada u Zastavi INPRO koji neprekidno štrajkuju glađu još od 11. oktobra, ponovo je najavila radikalizaciju protesta ako nadležni u Vladi Srbije nastave da razvlače rokove za rešavanje njihovih zahteva.

„Čekajući da oni od iscrpljenosti odustanu od štrajka glađu.”

Štrajkači trenutno završavaju prikupljanje dokumentacije za odlazak u invalidsku penziju koju, međutim, ne nameravaju da predaju nadležnima dok od Vlade ne dobiju garancije da će te penzije, onima koji ostvare pravo na njih, biti u skladu sa doprinosima koji su zvanično prikazivani na njihovim platnim nalozima. Istovremeno, zaposleni zahtevaju i prihvatljiv socijalni program za one invalide koji nameravaju da napuste fabriku.

Predsednik Štrajkačkog odbora u INPRO-u Stevan Pušonja za naš list kaže da je u dosadašnjim razgovorima sa predstavnicima nadležnih ministarstava i poslovodstvom Grupe Zastava vozila bilo nagoveštaja da bi štrajkačima u INPRO-u trebalo da budu ponuđene nešto veće otpremnine od 200 evra po godini staža, koliko je predviđeno Zakonom o radu. Istovremeno, bilo je, dodaje, i nagoveštaja da bi i štrajkačima koji ispune uslov za invalidsku penziju trebalo da budu isplaćene odgovarajuće nadoknade.

– Od svega toga, međutim, još uvek nema ništa. Sastanci u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku na kojima bi, kako se nama najavljuje, trebalo da budu donete konkretne odluke o našim zahtevima, odlažu se unedogled, očito sa ciljem da, zbog iscrpljenosti i sve goreg zdravstvenog stanja, odustanemo od štrajka glađu. Mi smo svesni da bismo u tom slučaju odmah bili proglašeni za tehnološki višak i da nas niko više ne bi ni pogledao, a kamoli bilo šta pitao o uslovima pod kojima bismo otišli iz fabrike. Zato ćemo da čekamo odgovor nadležnih do početka naredne sedmice, a ako ga ne bude, odmah ćemo radikalizovati protest – kaže Pušonja.

On pritom ističe da su invalidi već odlučili na koji će način će sprovesti radikalizaciju, ali dodaje da o tome ne žele da obaveštavaju javnost.

– Štrajkači u Zastavi INPRO su “teško razočarani” ponašanjem predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je prekjuče, u kragujevačkom Zavodu za zbrinjavanje odraslih “Male pčelice“, otvorio renovirani paviljon, ali se opet nije setio da poseti invalide rada u INPRO-u koji su ga, kao šefa države i sugrađanina, u više navrata pozivali da dođe i pomogne im u rešavanju problema i zahteva – zaključuje Pušonja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari