Štrajkači počeli pregovore s Fijatom, Vlada Srbije "posrednik" 1Foto: FoNet / Aleksandar Levajković

Predstavnici Samostalnog sindikata i Štrajkačkog odbora radnika Fijatove fabrike u Kragujevcu juče posle podne bili su na pregovorima, ali ne sa menadžmentom Fijata, već sa nadležnima u Vladi Srbije, koja je njihove zahteve prosledila poslovodstvu kragujevačke fabrike.

Time je potvrđeno današnje pisanje Danasa da ćutanje sindikalaca znači da su pregovori počeli.

 S obzirom na posredovanje Vlade može se pretpostaviti da su kragujevački štrajkači juče definitivno uspostavili kontakt i sa menadžmentom svoje fabrike. Totalna obustava rada u FCA Srbija trajala je i juče, deveti dan zaredom, i do sada je izgubljena proizvodnja oko 4.000 automobila, a sa radom su, podsetimo, stale i Fijatove kooperantske firme, locirane u kragujevačkoj industrijskoj zoni „Grošnica“.

Mada u  Sindikatu FCA ne žele da govore o tome sa kime su prekjuče razgovarali u Vladi Srbije,  gotovo je izvesno da su se, pored ministra privrede Gorana Kneževića, sreli i sa premijerkom Anom Brnabić. Za situaciju u kragujevačkoj fabrici i zahteve štrajkača koji, između ostalog, traže povećanje plata sa 230 na 315 evra, napokon su počeli da se interesuju i čelnici Saveza samostalnih Sindikata Srbije, sa Ljubisavom Orbovićem na čelu.

Juče se, konačno, oglasio i predsednik Srbije  Aleksandar Vučić koji je izjavio da je u interesu Srbije, Kragujevca i radnika Fijata da se njihov štrajk završi, jer negativno utiče na dolazak novih investicija u zemlju.

Upitan kako komentariše činjenicu da se većinski italijanski vlasnik fabrike ne oglašava ni desetak dana od početka štrajka u FCA Srbija, Vučić je, prenose mediji, rekao da želi što manje o tome da govori, jer želi dobro i Kragujevcu i Fijatu.

– Molio sam juče velikog investitora da ode u tri grada da ih proveri, od kojih je jedan bio Kragujevac. Razlog zašto nisu otišli je upravo bio taj (štrajk). To mora da se završi što pre i uopšte ne ulazim u to – rekao je Vučić, koji dolazak „jednog velikog investitora u Kragujevac“ najavljuje još od sredine prošle godine, odnosno od kad su Fijat i njegovi dobavljači ovde, u julu 2016, otpustili više od 1.000 radnika.

Predsednik Srbije je rekao da razume radnike i da je uvek na njihovoj strani, ali da od štrajka svi imamo problem. Čuo je, kaže, i predlog – nije, doduše, precizirao od koga – da država, koja je manjinski vlasnik FCA Srbija, naloži većinskom vlasniku kako da postupi.

– Ajde vi to uradite, pokažite kako to može da se uradi. Gde to ima da manjinski vlasnik nešto naredi većinskom – upitao je Vučić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari