Štrajkači podeljeni oko odlaska u invalidsku penziju 1

Radnici sa invaliditetom, koji od 11. oktobra štrajkuju glađu u Zastava INPRO, zainteresovani su, barem neki od njih, za odlazak u invalidsku penziju, kažu u Štrajkačkom odboru INPRO-a.

Kako kažu, desetak radnika danas je bilo u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Zastave, zbog pregleda i pribavljanja dokumentacije koja im je potrebna da se prijave za invalidsku penziju. Ostali štrajkači su prijave za invalidsku penziju podneli prethodnih dana i očekuju rezultate komisije.

– Invalidske penzije su vrlo male. Prema onom što smo videli u Fondu PIO, mi bismo imali penzije od 14.000 do 25.000 dinara, koliko bi primale one naše kolege koje imaju po 37 godina radnog staža. Većina će, međutim, imati invalidsku penziju ispod 20.000 dinara, a samo njih troje ili četvoro imaće više od 20.000 dinara zbog dužeg staža – rekla je članica Štrajkačkog odbora u INPRO-u LJubica Vranić, napominjući da štrajkači glađu dobijaju i obećanja da će, ukoliko se odluče za odlazak u invalidsku penziju, dobiti i otpremnine iz socijalnog programa, ali da o tome „nema nikakvih zvaničnih dokumenata“.

Za razliku od Vranićeve, njen kolega Zoran Lončar kaže da su na pregled u Zavod za zdravstveni zaštitu radnika otišli i oni radnici koji ne žele da odu u invalidsku penzije, već nameravaju da nastave da rade, a među takvima je i on.

– Tokom razgovora naših prestavnika sa direktorom Grupe Zastava vozila Draganom Srejovićem, on je u više navrata insistirao da svi odemo kod lekara, kako bi se utvrdio stepen našeg invaliditeta. Želim i dalje da radim, nisam zainteresovan za invalidsku penziju, a u Zavod za zdravstvenu zaštitu radniika otišao sam da mi kasnije ne bi spočitavali da je moj invaliditet upitan – ističe Lončar.
Predsednik Štrajkačkog odbora u INPRO-u Stevan Pušonja kaže da su svi invalidi rada bili na lekarskim pregledima, ali da konačnog rešenja u vezi sa njihovim zahtevima i štrajka glađu i dalje nema.

Pojašnjava, pritom, da to što su invalidi išli na lekarske preglede nikako ne znači da će štrajk glađu biti prekinut i da će oni da odu u invalidsku penziju. Štrajk u INPRO-u se, prema njegovim rečima, nastavlja, a lekarski pregledi su u funkciji pripreme podataka i dokumentacije za izlazak pred invalidsku komisiju, koja odlučuje o invalidskim penzijima za one koji žele da na taj način reše svoj radno-socijalni status.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari