Štrajkački odbor: Kisić Tepavčević obećala da će se uključiti u rešavanje spora sa Fijat plastik 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predstavnici Štrajkačkog odbora fabrike Fijat plastik, čiji radnici štrajkuju od februara, zadovoljni su današnjim razgovorom sa ministarkom rada Darijom Kisić Tepavčević koja im je obećala da će se uključiti u rešavanje spora sa poslodavcem.

Član Štrajkačkog odbora Bojan Božović je posle sastanka rekao agenciji Beta da su u Ministarstvu rada izrazili volju da se reše problemi uz uključivanje Ministarstva i lični angažman ministarke Kisić Tepavčević.

Sastanak je održan na poziv ministarke rada kojoj je Štrajkački odbor prošle sedmice uputio otvoreno pismo u kome je izrazio očekivanje da se uključi u rešavanje problema radničkih prava.

Na sastanku su, kazao je Božović, osim ministarke učestvovali načelnici Inspekcije rada i Agencije za mirno rešavanje sporova, pomoćnik ministra i stručnjaci za radno pravo.

„Ministarka je obećala da će da kontaktira fabriku Fijat plastik u cilju rešavanja spora. Ne znamo tačno na koji način će problemi biti rešavani, ali ćemo o tome, kazali su nam, biti obavešteni pošto bude obavljen razgovor sa poslodavcem“, rekao je Božović.

On je rekao da je na sastanku izraženo čuđenje zato što je, kako su ocenili, nastao „veliki problem zbog malo para“.

Predstavnici Štrajkačkog odbora su ukazali na to da vode četvri štrajk zbog niskih zarada i stalnog kršenja radnog zakonodavstva od strane poslodavca.

Štrajk u Fijat plastiku je počeo zbog smanjenja regresa početkom godine i sa zahtevom radnika da se vrati na nivo iz 2020. godine kao da i odsustvo bude plaćeno 65 odsto.

Tokom štrajka dodat je i zahtev da poslodavac vrati mašine za proizvodnju branika za 500L koje je usred obustave rada premestio u sestrinsku kompaniju Fijat Krajsler automobili Srbija.

Traži se i vraćanje na posao 13 radnika koji su poslati na prunudni odmor „bez pisanog rešenja“, a među kojima su i članovi Štrajkačkog odbora.

Prošle srede je predsedniku Štrajkačkog odbora i njegovom zameniku zabranje ulazak fabriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari