Štrajku katastra kraj se ne nazire 1Foto: N1

Za sada se ne nazire okončanje štrajka službe Katastra u Republičkom geodetskom zavodu, ali se očekuje da će posle razgovora sindikalnih vođa RGZ-a i ministra Zorana Đorđevića, koga je Vlada odredila za pregovarača, situacija biti nešto jasnija.

Sastanak je zakazan za prvi radni dan posle praznika, 3. maj, kada bi trebalo da bude reči o zahtevima koji su u ranijim pregovorima prihvaćeni ali ih, tvrde sindikalci, rukovodstvo RGZ-a nije ispunilo.

– Nemamo procenu koliko će trajati štrajk, lopta je sada u dvorištu Vlade, sa njima pregovaramo, ali mislim i da će za njih pozicija sada biti teža nego što je izgledalo. Nezadovoljstvo zaposlenih raste i već imamo najave da mnogi ljudi žele da se priključe štrajku. NJih je isprovociralo to što je rukovodstvo, dan pred uskršnje praznike i usred štrajka, ispremeštalo oko 30 načelnika iz jednog u drugi katastar, neke i na lokacije koje su više od 50 kilometara udaljene, što nije zakonito, kaže za Danas Dijana Konstantinović iz Samostalnog sindikata RGZ-a i dodaje da zaposleni samo ako su jedinstveni, mogu da očekuju da ih država i poslovodstvo shvate ozbiljno.

Inače, Konstantinovićeva kaže da je od pet zahteva sindikalnih organizacija, koje su podneli posle obnavljanja štrajka, ispunjen samo prvi i isplaćen je novac kolegama koji su kršenjem sporazuma o zaradama primili manje zarade. Sindikati još traže da se u nadležnost direktora vrati odlučivanje o dodacima na platu, što je sada prebačeno načelnicima odeljenja.

Zatraženo je i da nadležno Ministarstvo građevinarstva sprovede nadzor nad radom RGZ-a, da se utvrdi da li ima nepravilnosti i ako ih ima da se smeni direktor. Ističe i da je izveštaj Ministarstva trebalo da bude dostavljen prvo sredinom aprila, potom je rok pomeren na 25. april, ali on još nije stigao.

Među zahtevima je i pitanje šta znači nalepnica „Geo Srbija“ koja se odskoro pojavila na službenim vozilima katastra, jer bi to trebalo da bude internet platforma a ovako se sugeriše da je možda reč o posebnoj firmi. Najzad, od poslovodstva se traži i da obezbedi uslove za nesmetani rad sindikalnih predstavnika.

Stevan Todorov iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u RGZ-u potvrđuje da najviše očekuju od izveštaja Ministarstva jer bi odgovori na 25 pitanja koja su zaposleni naveli i nadležnom ministarstvu i Vladi razjasnili zbog čega su bili primorani na štrajk. Osim toga, kaže i da zaposlene iritira bahatost direktora koja je sve veća i za koju nema logike jer šteti i radnicima i građanima.

– Poslovodstvo u javnosti tvrdi da se mi suprotstavljamo digitalizaciji i koruptivnim merama koje je on uveo, što je potpuna dezinformacija. Možda je veća opasnost ako mi postavimo pitanje u šta su potrošene tolike pare namenjene osavremenjavanju rada, digitalizaciji kada mi radimo na zastarelim računarima koji ne podržavaju novouvedene programe, u zapuštenim radnim prostorijama i bez elementarnih alata za normalno pružanje usluga, kaže Todorov.

Na meti rukovodstva i načelnici

– Direktor zavodi strahovladu, kako iz redova preplašenih radnika katastra ne bi izašle informacije o zbivanjima u RGZ-u. Dan pred praznike podneto je 130 disciplinskih prijava protiv zaposlenih koji su zakasnili nekoliko desetina sekundi na posao i svi očekujemo da će oni za tu lakšu povredu biti kažnjeni maksimalnom kaznom odbijanjem 20 odsto od plate. Ali još veći problem jeste taj što su uglavnom iz katastara koji su u štrajku, šefovi i načelnici dobili rešenja o premeštanju i bili su dužni da na novo radno mesto, u drugi katastar, pređu u roku od sat vremena. I dok su po gradu ispremeštani uglavnom muški rukovodioci, žene su bile na posebnoj meti, pa je jedna koleginica iz Novog Sada premeštena u Zrenjanin, druga iz Žarkova u Pančevo, a samohrana majka mora iz Beograda da putuje za Smederevo, kaže predstavnik ASNS u RGZ-u Stevan Todorov i dodaje da su premeštanja tokom štrajka nezakonita.

Traže mišljenje Ustavnog suda

– Ustavnom sudu podneli smo zahtev za ocenu ustavnosti uredbe kojom je propisan minimum rada katastara u vreme štrajka, ali u međuvremenu postupamo po pravilima koja je ta uredba propisala. To, međutim, ne znači mnogo promena u odnosu na dosadašnje stanje, jer će građani dok je katastar u štrajku, moći da podnose zahteve, kopije nepokretnosti izdavaće se samo za vojsku a privatne geodetske organizacije, kako bi mogle da rade, primaće se zahtevi i dostavljaće im se podaci, kaže Dijana Konstantinović iz Samostalnog sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari