Coffee Plantation in Bondowoso EPA-EFE/FULLY HANDOKO

Poskupljenje sirove kafe prouzrokovaće veću cenu kafe u maloprodaji u Srbiji, izjavio je generalni direktor Štraus adriatika (Strauss Adriatic), kompanije iza Donkafe brenda, Siniša Daničić.

„Štraus Adriatik održava stabilnu cenu kafe od 2017. godine kada je i bilo poslednje poskupljenje naših proizvoda. Industrija kafe ima svoje specifičnosti koje je čine kompleksnom kada je reč o očuvanju stabilnosti.

Trenutne cene sirove kafe su za oko 70 odsto veće nego početkom godine, a njena cena učestvuje sa preko 90 odsto u formiranju cene finalnog proizvoda“, kazao je Daničić.

Kako je dodao, pored skoka cena sirove kafe, do danas su i akcize na kafu uvećane 8,5 odsto, što je specifičnost lokalnog tržišta.

„Do sada smo cenovne oscilacije uspevali da apsorbujemo u korist naših potrošača i na račun sopstvene profitabilnosti, ali ovo povećanje cena sirove kafe je preveliko i nema sumnje da će se odraziti i na naše tržište. Pokušaćemo da amortizujemo trenutno kretanje i globalno poskupljenje na berzi, ali verujem da ćemo prve cenovne korekcije primeniti pre kraja trećeg kvartala 2021. godine“, rekao je Daničić.

Istakao je da se još ne zna precizno koliko će to poskupljenje iznositi, ali će se kompanija potruditi da bude najmanje moguće, kako ne bi ugrozila ljubitelje kafe.

„Skok cena sirove kafe na svetskom tržištu prevashodno je uslovljen globalnom kovid-19 pandemijom, ali i velikom sušom u Brazilu, najvećom u poslednjih 20 godina. Sa druge strane, Vijetnam je imao dosta dobru godinu, međutim tu smo se susreli sa velikim logističkim izazovima koji su se reflektovali na nedostatak i kašnjenje kontejnera i očekujemo da će se to intenzivno nastaviti i u drugoj polovini godine“, rekao je Daničić.

„Tokom prošle godine, kako je COVID-19 pandemija odmicala, logistika je postajala sve zahtevnija i danas smo svedoci da je brodsko-kontejnerski transport postao jedna od najvećih prepreka. Cene kontejnera i transporta su porasle od 12 do 15 puta u odnosu na period pre korone i u ovom trenutku nije poznato kada će se opet uspostaviti balans. Kako su i cene svih repromaterijala, poput kartona i folija, u konstantnom rastu, biće pravi podvig obezbediti ih pravovremeno“, rekao je Daničić.

Po njegovim rečima pandemija nije uticala na rast konzumacije kafe, ali je dovela do ublaženja pada, što je trend nekoliko poslednjih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari