Student Pavle Kostić u finalu za najboljeg autora eseja o preduzetništvu 1Foto: Logo

Student Univerziteta u Beogradu Pavle Kostić ušao je u uži izbor za autora najboljeg eseja na konkursu Evropske komisije „Youth Essay Competition“ čiji je cilj promocija preduzetništva, a sutra putuje u prestonicu Estonije, Talin gde će braniti svoj rad pred zvanicama najznačajnijeg evropskog događaja za mala i srednja preduzeća “SME Week”.

U saopštenju Ministarstva privrede, ministar Goran Knežević poručio je da je veoma ponosan na mlade ljude poput Pavla Kostića, i da su oni primer kako o preduzetničkim vodama treba razmišljati već tokom studiranja. On je Kostiću poželeo srećan put i puno uspeha u finalu, ističući da je on već pobednik.

„Veliki je uspeh što je mladić iz Srbije ušao u finale, a iz 23 zemlje su stizali eseji. Želim Pavlu Kostiću uspeh u daljem takmičenju, a i u životu, mada je za mene on već pobednik“, rekao je ministar Knežević.

Takmičenje u pisanju eseja na temu „What skills do tomorrow’s entrepreneurs need?“ organizovano je u okviru Evropske nedelja preduzetnistva mladih, a sve u sklopu SMEWEEKa i EEPA takmičenja.
Na ovom takmičenju, mladi iz Srbije, bili su na drugom mestu po broju poslatih eseja posle Ukrajne, a Kostić je, sa još dve takmičarke, Evlampiom Karavangeli iz Grčke i Oksanom Vedmidskajom iz Ukrajne, ušao u uži izbor za glavnu nagradu.

„Znao sam da su eseji stigli iz 23 zemlje Evrope i da je pred žirijem veoma težak zadatak. Na kraju sam dobio pohvale od žirija za dobru strukturu, konciznost ideja i uverljivost“, rekao je Kostić. Dodaje i da su mu očekivanja od finala u Talinu prvenstveno vezana za konekciju sa ljudima.

„Više od 500 delegata se očekuje u Talinu. To su ljudi koji obavljaju biznis, ali tu su i profesori, predstavnici vlada… Sva tri dana, koliko traje ovaj veliki događaj, bogata su različitim sadržajima. Očekujem da ću puno naučiti“, kaže Kostić čiji će finalni nastup biti 24. novembra, poslednjeg dana SME nedelje.

„Cilj je da Evropa čuje kako mladi razmišljaju, a ne sumnjam da će Oksana i Evlampia (finalisti), zajedno sa mnom, preneti poruke koje će provocirati kontemplativnost kod slušalaca“, rekao je Kostić. On je kao učenik Ekonomske škole “Nada Dimić” u Zemunu pohađao programe organizacije Dostignuća mladih koja je deo globalne mreže preduzetničkog obrazovanja Junior Achievement.
Učestvovao je na regionalnim takmičenjima srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama “Poslovni izazov”, a 2014. godine je bio nacionalni pobednik konkursa za najbolji esej u okviru programa “Biznis etika”.
Kroz program Dostignuća mladih učenici izučavaju etičko donošenje odluka i pripremaju se za zapošljavanje i učešće na globalnom tržištu.

Značaj ovog, ali i ostalih programa kao što je “Učenička kompanija” prepoznalo je Ministarstvo privrede, odnosno čitava Vlada Srbije koja već drugu godinu za redom kroz projekat Godina preduzetništva koja je ove godine prerasla u projekat Decenija preduzetništva, finansira preduzetničko obrazovanje u Srbiji. Kostić je jedan od mnogobrojnih primera uspešnih alumnista ovog programa i najbolji pokazatelj da se preduzetnici ne rađaju već stvaraju, iako je osnovni cilj programa podstaći preduzimljivost kod mladih ljudi, a ne nužno učiniti ih preduzetnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari