Ulaganja u revitalizaciju kapaciteta Termoelektrane Nikola Tesla dala su odlične rezultate i ti blokovi sada rade bolje nego kada su bili novi. Analizirajući tehničke podatke došli smo do zaključka da su blokovi TENT B-1, B-2, A-3, A-5 i peti blok u Termoelektrani Kolubara, sada ne samo najbolji u EPS već postižu i rezultate na svetskom nivou.

Ulaganja u revitalizaciju kapaciteta Termoelektrane Nikola Tesla dala su odlične rezultate i ti blokovi sada rade bolje nego kada su bili novi. Analizirajući tehničke podatke došli smo do zaključka da su blokovi TENT B-1, B-2, A-3, A-5 i peti blok u Termoelektrani Kolubara, sada ne samo najbolji u EPS već postižu i rezultate na svetskom nivou. Pomenuti blokovi uveliko vraćaju sredstva koja su u njih uložena – kaže za Danas Boško Buha, direktor Direkcije EPS za proizvodnju energije.
Prema njegovim rečima rezultati mogu biti još bolji, i ako se remonti uspešno sprovedu i na blokovima B-1 i B-2 u Kostolcu, koji već imaju trend rasta proizvodnje, dobilo bi se godišnje dodatnih 500 do 600 miliona kilovat-časova električne energije. Buha dodaje da to zahteva i veće količine uglja koje će biti dobijene postavljanjem takozvanog bager-traka-odlagač sistema (BTO) u Kostolcu i revitalizacijom mašina prenetih sa kopa Ćirikovac na Drmno. Za remont jednog bloka, snage 300 megavata, potrebno je oko 70 miliona evra, dok za izradnju novog postrojenja treba utrošiti oko 450 miliona evra.
– Revitalizovani blok A-5 u TENT proizveo je prošle godine 2,1 milijardu kilovat-časova, a blok iste snage A-6 koji bi trebalo da bude revitalizovan u junu, proizveo je 2007. godine 1,6 milijardi kilovat sati. Očekuju se dobri rezultati i od bloka A-6 kao i od bloka A-4 koji bi takođe trebalo da se priključi „liderskoj grupi“ blokova. Taj blok je revitalizovan prošle godine sopstvenim sredstvima. Trenutno pokazuje čak i bolje rezultate od obrenovačkih blokova A-3 i A-5. Preostalo je da se revitalizuje još samo jedan blok A-6, predviđeno je da taj projekat počne u junu i da bude okončan u narednih šest meseci – navodi Buha.
Zahvaljujući ulaganjima i drugim zahvatima, proizvodnja TENT podigla se sa 16,5 milijardi kilovat-časova na gotovo 19 miliona kilovat-časova električne energije u 2007. Ukoliko ove godine završimo revitalizaciju bloka A-6, ističe Buha, TENT bi 2009. trebalo da proizvede 20 milijardi kilovat-časova električne energije što bi bio apsolutni rekord. Kada se okonča i revitalizacija blokova B-1 i B-2 u Kostolcu, u tim termoelektranama moglo bi da se proizvede dodatnih 1,5 do 2 milijarde kilovat-časova električne energije. To bi, računato po sadašnjoj ceni električne energije, od pet evrocenti po kilovat-času, predstavljalo dodatnih sto miliona evra za Elektroprivredu Srbije, navodi Buha. Naš sagovornik upozorava da blokove koji su revitalizovani nikako ne treba zapostavljati i navodi primer bloka A-6 u TENT koji je prošle godine imao 36 zastoja, od toga čak 24 zbog cevnog sistema kotla, zbog čega je stajao više od mesec dana. Taj blok mesečno proizvede oko 180 miliona kilovat-časova električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari