Zaposleni u kragujevačkoj firmi za distribuciju i prikazivanje fllmova Šumadija film stupili su u štrajk upozorenja, u znak protesta što je Opštinski sud probio rok za donošenje presude koja treba da omogući transformaciju društvenog preduzeća Šumadija film u javnu gradsku ustanovu u oblasti kulture.

Zaposleni u kragujevačkoj firmi za distribuciju i prikazivanje fllmova Šumadija film stupili su u štrajk upozorenja, u znak protesta što je Opštinski sud probio rok za donošenje presude koja treba da omogući transformaciju društvenog preduzeća Šumadija film u javnu gradsku ustanovu u oblasti kulture. Član Štrajkačkog odbora u Šumadija filmu Vladan Mićić izjavio je za Danas da se pred Opštinskim sudom protiv Šumadije filma vodi spor po tužbi Republičkog i Opštinskog javnog pravobranilaštva, a krajnji ishod tog spora jeste utvrđivanje državnog učešća u ukupnoj imovini i kapitalu preduzeća. Republička Direkcija za imovinu je, inače, već utvrdila da učešće državnog kapitala u ukupnoj imovini Šumadije filma premašuje 50 odsto, što toj firmi otvara mogućnost za transformaciju u javnu gradsku ustanovu. No, nevolja je u tome, ističe Mićić, što Direkcija za imovinu ne može da izda zvanično rešenje o visini državnog učešća u imovini i kapitalu Šumadije filma bez prethodne presude Opštinskog suda.
– Mi ne prejudiciramo niti želimo da utičemo na sudsku odluku, ali tražimo da presuda Opštinskog suda bude napisana i ozvaničena. Zbog toga nam je iz republičke Agencije za privatizaciju poručeno da rešenje Direkcije za imovinu o visini državnog učešća u kapitalu Šumadije filma moramo da dostavimo najkasnije do 14. februara. Ako rešenje ne dostavimo do tog roka, moraćemo da uđemo u postupak privatizacije preduzeća, što nije u interesu ni zaposlenih, a ni države i grada koji su u osnivanje i potonji razvoj Šumadija filma ulagali decenijama unazad, ističe Mićić.
Tokom štrajka upozorenja, filmske predstave u Gradskoj dvorani Šumadija (jedinom kragujevačkom bioskupu koji radi) počinjaće, u znak protesta zaposlenih u Šumadija filmu, sa pet minuta zakašnjenja. Od 14. februara, međutim, ukoliko to tada Opštinski sud ne donese traženu presudu, prikazivanje filmova u Kragujevcu biće obustavljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari