Sudijama poslata jasna poruka 1Foto: www.wikipedia.org / PANONIAN

Ovih dana u javnosti je viđen neprimeren pritisak gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića na pravosuđe u Srbiji.

Ne komentarišući presudu na koju se to odnosi, želim da obavestim javnost o teroru koji trpim kao najveći domaći investitor – izjavio je u pisanom saopštenju Ilija Dević, bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine, i optužio novosadskog gradonačelnika da u tome ima aktivnu ulogu.

On tvrdi da „Vučević i njegov otac vladaju pravosuđem u Vojvodini pod dirigentskom palicom predsednika Aleksandra Vučića, čisteći teren kako bi njegov brat, kumovi i ostala družina otimali kapital“, a „među interesantnim plenom našla se i investicija ATP Vojvodine“, odnosno novoizgrađena autobuska stanica sa servisnim centrom u Novom Sadu. Dević navodi da je o svemu što se događalo u tom predmetu redovno izveštavao Evropsku komisiju, Evropski savet, evropski parlament, Agenciju za borbu protiv korupcije i druge institucije. Zbog toga su i sudije koje su ne po zakonu i uverenju, već po nalogu postupale u predmetima ATP Vojvodine ali i gradonačelnik Vučević „pod posebnom prismotrom Evropske unije“, navodi Dević i najavljuje krivične prijave.

– U više navrata mi je u Briselu rečeno da ja ne vodim sudske već političke postupke, i da je među tranzicionim zemljama Jugoistočne Evrope ovo najveći slučaj otimanja kapitala. Podsećam i da se predmet ATP Vojvodine nalazi na spisku 24 sporne privatizacije, gde je u 23 slučaja oštećena država a samo u ovom investitor, Ilija Dević – navodi on u saopštenju i podseća da se predsedniku Vučiću u dva navrata obraćao pismom, ali da odgovor nije dobio.

Dević smatra da nije slučajno to što je gradonačelnik Novog Sada baš u ovom trenutku izašao u javnost da komentariše presude, a još je interesantnije što je podršku dobio od Vučića, premijerke i državnih sekretara Ministarstva pravde. „To je jasna poruka sudijama koje sude i u predmetima ATP Vojvodina“, zaključuje Dević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari