Uprkos činjenici da su za kupovinu imovine Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Vranjskoj Banji Agenciji za privatizaciju stigla četiri pisma o namerama, a još toliko pravnih subjekata na licu mesta izrazilo želju za kupovinom državnog kapitala, do toga u skorije vreme neće doći.

– Dobili smo obaveštenje iz Agencije da se proces privatizacije odlaže do daljeg, a zbog sudskog spora koji traje više od deset godina oko vlasništva nad zgradom nikada otvorenog hotela koji je prozvan odavno „Skadrom na Banjštici“ – objasnio je za Danas Zoran Milosavljević, direktor bolnice koja se bavi lečenjem reumatskih oboljenja koristeći prirodnu termomineralnu vodu od 96 stepeni, po čemu Vranjska Banja spada u red raritetnih lečilišta u Evropi.

Dugogodišnji sudski spor oko prava na imovinu zapuštenog hotela vode Specijalna bolnica i Republički fond PIO. Prvostepenom sudskom odlukom imovina je uknjižena matičnoj bolnici, ali je potom usledila žalba Fonda PIO, pa je Apelacioni sud vratio predmet na ponovno suđenje koje nije okončano, pa je proces privatizacije sada odložen.

– Nisam siguran da li je odlaganje privatizacije centralne zdravstvene ustanove u Vranjskoj Banji dobro ili loše. Kada to kažem, mislim i na činjenicu da je zgrada stacionara gde je i smeštena bolnica pod zaštitom države, te da bi novi vlasnik bio sprečen da bilo šta tu menja, a hotel preko puta bolnice je potpuno ruiniran – objašnjava za naš list dr Slavica Sotirović, predsednica gradske opštine Vranjska Banja.

Specijalna bolnica u ovoj banji je jedna od 14 ustanova koja pruža tercijalnu zdravstvenu zaštitu u Srbiji i koja je bila na spisku za privatizaciju. Lečilište raspolaže sa 120 ležajeva i skromnom imovinom, ali posluje pozitivno uz redovnu isplatu zarada zaposlenima, što nije slučaj sa Bujanovačkom banjom „Vrelo“ na desetak kilometara od Vranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari