Dobri izvozni rezultati Šumadijsko-pomoravske privrede 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Prema podacima Regionalne privredne komore (RPK) u Kragujevcu, Šumadijsko-pomoravski region ostvario je prošle godine spoljnotrgovinsku razmenu u vrednosti većoj od 2,8 milijardi evra, čime je ovaj deo Srbije iznova potvrdio dugogodišnji status najuspešnije srpske regije u oblasti trgovinske razmene sa svetom.

Privreda Šumadije i Pomoravlja lane je izvezla proizvode za 1, 56 milijardi, a zabeležila uvoz od 1,27 milijardi i tako ostvarila spoljnotrgovinski suficit vredan 295 miliona evra. Ipak, zbog pada plasmana Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu, prošlogodišnji obim spoljnotrgovinske razmene nešto je manji no ranijih godina.

Ovdašnje kompanije su najviše izvozile u zemlje EU, konkretno u Italiju, Slovačku, Nemačku, i Češku, kao i u države u regionu, pre svega u Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno su i najviše uvozila iz EU, odnosno iz Italije, Nemačke i Poljske, kao i iz Južne Koreje. Na listi izvoznih proizvoda i dalje prednjači automobili i delovi za ugradnju u putnička i ostala drumska vozila, zatim proizvodi od plastike, te gvožđa i čelika, kao i nameštaj, delovi šinskih vozila i drugi.

Najveći izvoznici i dalje su kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija, fabrika Jura u Rači, proizvođač delova od plastike za građevinarstvo „Peštan“ iz Aranđelovca, kragujevački proizvođač nameštaja Forma Ideale. Među značajnim izvoznicima su i Simensova fabrika za proizvodnju pozicija za šinska vozila, zatim Zastavina fabrika oruža, a ohrabruje što sve bolju trgovinsku razmenu sa svetom ima Zastava kovačnica, najstarija i najveća fabrika otkovaka u Srbiji i na Balkanu.

U Regionalnoj PK procenjuju da najveći potencijal za privredni rast imaju kompanije koje posluju u okviru novog industrijsko-tehnološkog kompleksa „Majnd park“ u zoni „Sobovica – Lužnice“, u kojoj za sada posluju Simensova fabrika za vagone i lane otvoreno preduzeće „Milanović grupe“ koje takođe proizvodi pozicije za šinska vozila. Narednog meseca u Majnd parku bi trebalo da bude otvorena još jedna firma „Milanović grupe“, dok je za juli najavljeno otvaranje Simensove fabrike za proizvodnju tramvaja za svetska tržišta.

Uskoro prugom do Simensa

Gradsko veće u Kragujevcu pokrenulo je inicijativu za izradu planova detaljne regulacije pruge „Sobovica – Lužnice – krak Batočina“, te severne obilaznice oko Kragujevca, čime bi bila ispunjena jedna od obaveza države Srbije prema Fijatu. Pruga treba da poveže Simensove pogone za proizvodnju vagona i tramvaja u Industrijskoj zoni „Sobovica – Lužnice“, nadomak Kragujevca, sa železničkim pravcem Lapovo – Kraljevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari