Na prošlonedeljnom trgovanju Banjalučke berze realizovano je 2.355 transakcija i ostvaren promet od 6,1 milion KM. Od ukupnog prometa akcijama na berzanskoj kotaciji Fondova ostvareno je 1,7 miliona KM što je 27,7odsto od ukupnog zabeleženog prometa. Berzanski indeks Republike Srpske BIRS je tokom sedmice izgubio 6,6 odsto vrednosti.

Na prošlonedeljnom trgovanju Banjalučke berze realizovano je 2.355 transakcija i ostvaren promet od 6,1 milion KM. Od ukupnog prometa akcijama na berzanskoj kotaciji Fondova ostvareno je 1,7 miliona KM što je 27,7odsto od ukupnog zabeleženog prometa. Berzanski indeks Republike Srpske BIRS je tokom sedmice izgubio 6,6 odsto vrednosti. Indeks fondova FIRS beleži pad od 3,5 odsto, kao i indeks preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS ERS10 (8,7 odsto).
Na berzanskoj kotaciji najveći promet beleže akcije Telekoma Srpske kojima se trgovalo u vrednosti od 418.761 KM. Prosečna cena koju su akcije Telekoma Srpske dostigle na trgovanju u petak iznosila je 2,55 KM za jednu akciju što je za 3,7 odsto niža vrednost u odnosu na kraj prethodne sedmice. Od akcija na berzanskoj kotaciji – kotacija Fondova najveći promet na prošlonedeljnom trgovanju ostvaren je u trgovanju akcijama VB Fonda u ukupnoj vrednosti od 312.468 KM.
Prošlonedeljni dobitnik među fondovima su akcije VB Fonda čija cena beleži rast od 3,3 odsto na trgovanju u petak dostigle su prosečnu cenu od 16 KM po akciji. Gubitnik nedelje, kada je reč o akcijama fondova, su akcije VIB Fonda, koje su pale za 10,2 odsto i sačekale kraj nedelje sa prosečnom cenom od 9,4 KM po akciji.
Od akcija na slobodnom berzanskom tržištu najveći promet ostvaren je u trgovanju akcijama Rafinerije nafte iz Bosanskog Broda (1,2 miliona KM), dok cena akcija te kompanije beleži pad od 7,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari