Suština je u pravičnoj preraspodeli postojećih budžetskih sredstava 1Foto: Medija centar

Projektom „Uvođenje rodno senzitivnog upravljanja privredom na lokalnom nivou“, koji smo realizovali zajedno sa Ženskom parlamentarnom mrežom a uz finansijsku podršku Kanadske ambasade, pokrenuli smo odbornice i preduzetnice u tri grada Srbije na akciju.

Kraljevo, Zrenjanin i Vranje su prve opštine u kojima su održane radionice a odabrane su prema kriterijumu ostvarenog napretka u dosadašnjoj realizaciji različitih rodno senzitivnih inicijativa, razvijenosti ženskog preduzetništva kao i kapacitetima lokalnih samouprava da sprovedu najmanje jednu od tri definisane mere podrške. Reč je o pokretanju rodne statistike prilikom prikupljanja podataka o lokalnim malim/mikro preduzećima (razvrstavanjem podataka o polu), osnivanju Fonda za podršku ženskom preduzetništvu i samozapošljavanju žena i učešću preduzetnica u lancima dobavljača – ističe u razgovaru za Biznis Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, sumirajući rezultate ovog, nedavno završenog, projekta.
Na pitanje šta je, zapravo, suština rodno odgovornog budžetiranja na čemu se insistira, naša sagovornica objašnjava da je ovaj projekat i pokrenut sa ciljem da se da podrška razvoju različitih budžetskih inicijativa lokalnih samouprava za dodelu sredstava kojima bi se stimulisalo žensko preduzetništvo kao vid samozapošljavanja žena. To je i svojevrsni vetar u leđa lokalnom ekonomskom razvoju.

– Potrudili smo se da ženama na lokalu objasnimo da nije potreban neki dodatni kapital, već da bi samo trebalo pravično preraspodeliti postojeća budžetska sredstva. Naravno, veoma je važno da primene stečena znanja i da prepoznaju koja to vrsta delatnosti nedostaje nihovoj sredini kako bi se žene pokrenule, ojačale, samozaposlile… Pomenula bih i podrška koju su na terenu pružile narodne poslanice i osnivači Ženske parlamentarne mreže. To su Marija Obradović, koja je u Kraljevu, na konkretnim primerima, pokazala zašto je rodno senzitivno upravljanje važno za lokalnu privredu, zatim Dubravka Filipovska koja je na radionicama u Zrenjaninu pokazala kako se za određene inicijative može argumentovano boriti i nikako ne odustajati i Aleksandra Tomić, koja je žene u Vranju ohrabrila da pokretanjem inicijativa mogu mnogo toga da promene nabolje i da doprinoseći tako lokalnom razvoju. Interesatno je da je projekat u ovim opštinama dobio podršku odbornika koji su spremni da podrže inicijative koleginica – kaže Sanja Popović Pantić.
Kako ističe sagovornica Danasa sada bi trebalo da se prati kako se stečeno znanje implementira na terenu. Ukazuje i na potrebu da se nekim novim projektima nastavi sa edukacijom žena i afirmacijom ženskog preduzetništva i u drugim opštinama u Srbiji.

antrfile
Rodno senzitivno budžetiranje kao imperativ
– Svesni smo činjenice da je uvođenje rodno senzitivnog budžetiranja proces i da je žensko preduzetništvo samo jedan od brojnih aspekata unapređenja položaja žena. Verujemo, takođe, da će lokalne samouprave prepoznati značaj podrške ženskom preduzetništvu i da će kroz konkretne programe nastojati da ojačaju položaj žena u svojim sredinama. Iskazana podrška skupština opština u Kraljevu, Zrenjaninu i Vranju, kao i neke, već preduzete, mogu da posluže kao dobar primer drugim opštinama kako da podstiču razvoj ženskog preduzetništva – poručuje Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije i podseća da se na dobrim primerima najbolje uči.
Potpis za sliku: Cilj je da se stimuliše žensko preduzetništvo kao vid samozapošljavanja žena: Sanja Popović Pantić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari