Sutkinja prekršila zakonske norme 1Foto: Novi Pazar

Odbor poverilaca Tekstilnog kombinata „Raška“ smatra da je stečajna sutkinja Sonja Đorđević prekršila odredbe Zakona o stečaju, jer je stečajnom upravniku Zoranu Milosavljeviću odobrila isplatu preliminarne nagrade, iako stečaj ovog novopazarskog preduzeća još nije okončan.

Stečajni sudija Sonja Đorđević, po zahtevu stečajnog upravnika Milosavljevića, odobrila je da mu se isplati više od šest miliona dinara kao preliminarna nagrada. U rešenju se navodi da nije bilo primedaba poverilaca – kaže predsednik Odbora poverilaca Šaban Prušević i pojašnjava da je „u rešenju za glavnu deobu sam stečajni upravnik predložio da se taj iznos rezerviše za njegovu nagradu“.

Prušević smatra da je na taj način prekršen zakon „jer mu je odobreno da ta sredstva podigne pre nego što se okonča stečajni postupak“.

– Podneli smo prigovor na rešenje stečajnog sudije i odgovor još čekamo. Stečaj bi mogao da potraje još nekoliko godina, a vrednost preostale imovine procenjuje se na oko 200 miliona dinara – naglašava Prušević i dodaje da tek kad se ta imovina proda i stečajni postupak okonča „stečajni upravnik može sebi da isplati nagradu na osnovu postignutih rezultata u tom postupku“.

Nekadašnji tekstilni gigant nalazi se u stečaju od oktobra 2013. godine. Dugovanja prema poveriocima se još namiruju. Pre mesec dana, poveriocima TK „Raška“ iz stečajne mase je isplaćeno 362 miliona dinara za priznata potraživanja, a 82 miliona je rezervisano za isplatu poverilaca koji čekaju sudski epilog o osporavanju njihovih potraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari