Sutra nastavak pregovora o minimalnoj mesečnoj zaradi u Srbiji za 2022. godinu 1foto Stanislav Milojković

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES), poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade Srbije nastaviće sutra razgovore o povećanju minimalne mesečne zarade za 2022. godinu.

Na prvom sastanku prošle nedelje Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS „Nezavisnost“ predložili su da minimalna mesečna zarada za narednu godinu iznosi 39.000 dinara koliko se očekuje da će biti vrednost minimalne potrošačke korpe.

Unija poslodavaca Srbije predložila je da povećanje te zarade iznosi oko šest odsto koliko se očekuje da će biti privredni rast i uz to od države traži da poveća neoporezivi deo osnovice, a vremenom potpuno oslobodi minimalac od poreza na zarade.

Ove godine minimalna zarada je iznosila 30.900 dinara, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je pre mesec dana i pre početka pregovora da se minimalac poveća na 35.000 dinara.

Predstavnici Ministarstva finansija na prvom sastanku nisu se izjasnili o visini minimalne zarade već su samo saslušali argumente sindikata i poslodavaca i konstatovali da minimalna zarada mora da bude „održiva“.

Vojni sindikat Srbije koji je u martu ove godine stekao reprezentativnost, ali ne učestvuje u pregovorima, saopštio je pre nekoliko dana da predlaže da minimalna zarada iznosi 42.000 dinara.

Ukoliko o povećanju minimalne zarade ne postignu saglasnost socijalni partneri, konačnu odluku prema Zakonu o radu doneće Vlada Srbije do 15. septembra.

Procenjuje se da minimalnu zaradu u Srbiji prima oko 400.000 radnika.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Sutra nastavak pregovora o minimalnoj mesečnoj zaradi u Srbiji za 2022. godinu”

  1. Eh sindikati, eh korumpirana inspekcija. Kada će žene koje su radile u firmi „Insert“ u Apatinu dobiti zaostale plate?

  2. Sindikat ako pristane na manju cenu od potrošačke korpe to jest 39000hiljada treba svi da ponesu ostavku

  3. Na šta god sindikat pristane, narod treba da traži još, ili će živeti bedno kao i do sada. Ko ćuti i ne bori se za sebe neka bolje ni ne očekuje, jer niko ništa ne poklanja, ćutanje je odobravanje. Što se poslodavaca tiče i ovo im je puno, i nikad nisu zadovoljni, pa ako im je sve puno neka zasuču rukave i počnu sami da rade. Na kraju se narod pita!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.