Foto: Fonet

Ispravnu deklaraciju u supermarketima ima 68 odsto prehrambenih proizvoda, dok 32 odsto i dalje ima neki nedostatak, rezultati su istraživanja koje je sproveo IHIS Nutricionizam, u periodu od maja do avgusta ove godine.

Istraživanje je urađeno na uzorku od 2.500 proizvoda, a u saopštenju IHIS Nutricionizma se navodi da je najviše neispravnih deklaracija u kategoriji hleba i peciva, kao i na proizvodima koji se prodaju pod etiketom „zdrava hrana“. U ovoj kategoriji ispravna je tek polovina proizvoda, odnosno tek 52 odsto deklaracija. Najčešće greške u deklaracijama, kada se radi o hlebu i pecivima odnose se na sadržaj proteina, ali i na aditive i alergene.

Veliki broj, napominju organizatori istraživanja, jeste i sa bezalkoholnim pićima, a najviše zbog toga što proizvođači deklaracijom pokušavaju da namerno zavedu potrošače. Osim toga, proizvođači, kako je pokazalo istraživanje, često ne ističu na robi da koriste veštačke zaslađivače, ili da dodaju vitamine.