Svaki četvrti preduzetnik mlađi od 30 godina 1Foto: Privredna komora Srbije

U Privrednoj komori Srbije osnovan je Savet za omladinsko preduzetništvo sa ciljem da podrži mlade u biznisu da realizuju svoje ideje i uspešno savladaju početničke izazove u poslovanju.

Konstitutivnoj sednici prisustvovali su Marko Čadež, predsednik PKS i Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta koji očekuju rast startup-ova i povećanje zaposlenosti mladih.

Namera je da kroz rad Saveta ojačamo preduzetnički duh, ohrabrimo mlade da se upuste u privatan biznis, povežemo njihovu energiju sa znanjem iskusnih, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

U Srbiji je, prema podacima nedavnog istraživanja, tek svaki četvrti preduzetnik i svaki 17. vlasnik preduzeća mlađi od 30 godina. Svaki treći ili četvrti mladi čovek koji traži posao je stariji od 15 godina, a mlađi od 25 godina i ta slika mora da se promeni, ukazao je Čadež.
Od 700.000 ljudi koje NSZ registruje kao nezaposlene, čak je četvrtina mlađih od 30 godina. Oko 150.000 mladih koji bi mogli da stvaraju novu vrednost i doprinose nacionalnog dohotku niti rade niti se školuju.

Predsednik PKS je objasnio da će se Savet baviti strateškim razvojem omladinskog preduzetništva, zastupanjem interesa preduzeća u prvih pet godina poslovanja, unapređenjem komunikacije i ambijenta za preduzetništvo, kako bi se mladi što efikasnije uključili u svet rada i smanjila nezaposlenost.

Resorni ministar Vanja Udovičić podseća da je prošle godine šest odsto više mladih želelo da počne samostalni biznis u odnosu na 2015. Ističe da je PKS idealan partner na stvaranju podsticajnog ambijenta za zapošljavanje mladih. “PKS je prepoznala značaj preduzetništva i mladih u Srbiji. To je pozitivan impuls za sve mlade u Srbiji”, naglasio je Udovičić. Ministarstvo će narednog meseca potpisati Sporazum o saradnji posvećen poboljšanju uslova za mlade, kako bi se uhvatili u koštac sa lošim brojkama, najavio je ministar.

Članovi Saveta za omladinsko preduzetništvo su. Članovi Saveta za omladinsko preduzetništvo su Erste Bank, Ernst & Young, CreITive OnoBikes, 30Hills, Slatko srce, GIZ, CityExpert, Privredni forum mladih, Udruženje mladih privrednika Srbije, Dostignuća mladih, SKONUS, AIESEC, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, Poslovno tehnološki inkubator tehničkih fakulteta, SEVEN, BOŠ, ICT Hub.

Savet će biti vodič kroz administraciju mladima koji žele da započnu svoj posao. Mladi privrednici Isidora Filipović i Igor Jović, članovi Saveta, spremni su da prenesu svoje znanje i iskustvo mladima koji žele da započnu posao i da im pomognu da lakše prevaziđu probleme kroz koje su i sami prošli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari