Prošle su četiri godine otkako je Zavod za obračun i plaćanje (ZOP) i konačno otišao u istoriju – rekao je na svečanosti u Narodnoj banci Srbije na kojoj je obeležena četvorogodišnjica platnog prometa u banke Radovan Jelašić, guverner NBS. On je naglasio da je Banka za međunarodne obračune (BIS) ocenila naš platni sistem najvišom mogućom ocenom.

Prošle su četiri godine otkako je Zavod za obračun i plaćanje (ZOP) i konačno otišao u istoriju – rekao je na svečanosti u Narodnoj banci Srbije na kojoj je obeležena četvorogodišnjica platnog prometa u banke Radovan Jelašić, guverner NBS. On je naglasio da je Banka za međunarodne obračune (BIS) ocenila naš platni sistem najvišom mogućom ocenom. Jedan od efekata uvođenja platnog prometa u banke svakako je bilo smanjenje troškova za učesnike u platnom prometu. U odnosu na dnevni prosek promete ostvarenog u 2006. godini od 150 milijardi dinara, bivši ZOP bi prema rečima Jelašića, samo za jedan dan naplatio proviziju koju je Narodna banka Srbije kroz svoj sistem naplatila tokom cele prošle godine.
– Prvi put po ugledu na evropske centralne banke NBS će objaviti i svoje godišnje ciljeve vezane za razvoj i unapređenje nacionalnog platnog sistema. Na prvom mestu su izmene u tarifnoj politici kojima ćemo ovaj servis učiniti još atraktivnijim. Nastavićemo saradnju i sa međunarodnim institucijama i pokušaćemo da već implementiramo savremene standarde i principe koje se sprovode na nivou Evropske unije što je moguće u većoj meri. Akcenat ćemo staviti na regionalnu saradnju i zajedno sa Centralnom bankom BIH već smo započeli realizaciju projekta kliringa međunarodnih plaćanja između privreda i stanovništva naših dveju zemalja na taj način što će samo centralne banke jednom dnevno vršiti prebijanje potraživanja i što će svesti plaćanje klijenata samo na nekoliko centi – rekao je Jelašić.
U prilog ovakvih tvrdnji Branislav Tončić, generalni direktor Sektora za platni sistem naveo je podatak da je dnevni prosek za decembar prošle godine u prometu iznosio 153 milijarde dinara i bio je čak od tri puta veći nego godinu dana ranije. „Najviša vrednost dnevnog prometa zabeležena je 22. decembra prošle godine u iznosu od 265 milijardi dinara, a dnevno se svaki dinar okrenuo do pet puta – rekao je Tončić, potvrđujući reči guvernera da je 29. decembra prošle godine postignut apsolutni rekord od oko milion realizovanih međubankarskih plaćanja a 2003. godine krenulo se od 200.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari