Svaki drugi građanin SRJ 2000. bio bez posla 1Foto: Danas Online / Arhiva

Nezaposlenost je dostigla gotovo 50 odsto, pisao je list Danas pre 20 godina na osnovu Statističkog godišnjaka SRJ.

„Visoka stopa nezaposlenosti, iako prisutna i u ostalim zemljama u tranziciji, vuče korene još iz doba socrealizma, kada je prikrivena nezaposlenost bila veća od zvanične“ – pisao je Danas.

Prema Statističkom godišnjaku SRJ, 1991. bilo je zaposleno oko 2,1 miliona građana. Tokom decenije taj broj se prosečno smanjivao 2 odsto godišnje.

„U Republičkom zavodu za zapošljavanje tvrde da u proseku 70.000 ljudi godišnje dobije nazad svoju radnu knjižicu, i da taj negativan trend nije uspelo da kompenzuje ni pretakanje radne snage iz društvenog u privatni sektor, koji je za posmatranih deset godina gotovo udvostručen“ – stoji u tekstu.

Kako se navodi, prema dostupnim podacima iz maja 2000. u odnosu na 1991. – broj zaposlenih smanjen je za 400.000, i stopa nezaposlenosti je iznosila 27,3 odsto.

Pre 20 godina na Birou je bilo nešto više od 700.000 ljudi, a polovina njih je na zapošljavanje čekala duže od tri godine.

„Slika stanja u privredi je kompletnija kada se registrovanom broju nezaposlenih pridoda 344 hiljade zaposlenih, koji izostanak zarada ili njihovu izuzetno nisku vrednost nadoknađuju baveći se sivom ekonomijom. Po statistikama izlaz u švercu pronašlo je i 273.000 nezaposlenih“ – objašnjava se u tekstu.

Procenjivalo se da je 2000. godine prikrivena nezaposlenost ( neaktivni građani van tržišta radne snage) iznosila između 20 i 25 odsto.

U regionu, najbliža evropskom proseku je bila Slovenija sa udelom nezaposlenosti od oko 13 odsto, dok su svi ostali imali problema sa velikim procentom nezaposlenog stanovništva, Makedonija 27 odsto, BiH 55 a Republika Srpska oko 50 odsto.

„U prvih pet meseci poslodavci su ponudili 175.000 radnih mesta. Međutim, zbog niskih plata i neodgovarajućih obrazovnih profila popunjeno je jedva 100.000. Analizom strukture nezaposlenosti vidi se da 57 odsto ukupnog broja čine žene i da prvo zaposlenje traži više od 63,4 odsto mladih do 30 godina starosti. Statistika pokazuje da čak svaki peti nezaposleni posao čeka duže od osam godina, a da je svaki šesti ‘hronično ili teško zapošljivo lice“ – pisao je Danas.

Broj zaposlenih u prvom kvartalu 2020, prema Anketi o radnoj snazi RZS, jeste 2,877 miliona, dok je 310.000 nezaposlenih.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosi 9,7 odsto, pokazuju najnoviji podaci za početak 2020.godine.

„Stopa zaposlenosti je za 1,4 procentna poena veća u odnosu na isti period prošle godine, dok je stopa nezaposlenosti smanjena za 2,4 procentna poena” – istakli su iz RZS.

Oni su objasnili da je uticaj pandemije na objavljene podatke zanemarljiv, pošto je pandemija zahvatila Srbiju tek krajem prvog kvartala ove godine.

“U okviru ukupne zaposlenosti došlo je do pada neformalne zaposlenosti za više od 14.000 i rasta formalne zaposlenosti za više od 81.000. Stopa neformalne zaposlenosti smanjena je za 0,9 procentnih poena i iznosi 16,2 odsto” – navodi se u saopštenju.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari