U Agenciji za privredne registre do sredine novembra 2006. godine registrovano je 86 hiljada privrednih društava i 135 hiljada preduzetnika, što znači da se u Srbiji svakodnevno u proseku osniva oko 250 novih privrednih subjekata – 50 privrednih društava i 200 preduzetničkih radnji.

U Agenciji za privredne registre do sredine novembra 2006. godine registrovano je 86 hiljada privrednih društava i 135 hiljada preduzetnika, što znači da se u Srbiji svakodnevno u proseku osniva oko 250 novih privrednih subjekata – 50 privrednih društava i 200 preduzetničkih radnji. U Beogradu je registrovan najveći broj privrednih subjekata ( 83.296 privrednih društava ili 48 odsto od ukupnog broja) dok se u glavnom gradu nalazi i 22 odsto registrovanih preduzetničkih radnji. Poslovni ambijent u Srbiji znatno je unapređen time što je postupak registracije pojednostavljen, troškovi započinjanja privatnog biznisa svedeni su na minimum tako da je za registraciju privrednog subjekta, odnosno preduzetnika dovoljno podneti jedan, a za osnivanje privrednog društva najviše osam dokumenata. Osim toga, privredni registar koji vodi Agencija predstavlja javnu bazu podataka o privrednim subjektima gde je moguće proveriti podatke o potencijalnim poslovnim partnerima, a izvod iz registra privrednih subjekata je relevantan dokaz bankama i kreditnim fondovima za odobravanje kredita ili za učešće firme na tenderu – izjavila je juče, na konferenciji za novinare, Nikoleta Vučenović, zamenik direktora Agencije za privredne registre.
Tanja Vukotić – Marinković, registrator Registra finansijskog lizinga i Registra zaloge Agencije za privredne registre podsetila je da je tokom prošle godine realizovano oko 20 hiljada novih ugovora o finansijskom lizingu, a njihova vrednost premašuje 500 miliona evra.
– Na lizing se i dalje najčešće kupuju putnička vozila, mada raste i broj mašina i druge opreme koja se nabavlja na ovaj način. U Registru založnog prava u kome se vode sudske, zakonske i ugovorne zaloge tokom 2006. godine upisano je oko osam hiljada zahteva, kojima su obezbeđena potraživanja, odnosno krediti, čija vrednost premašuje 30 milijardi dinara, 2,4 miliona evra, 52 miliona dolara i 58 miliona švajcarskih franaka -izjavila je Tanja Vukotić – Marinković i dodala da čak 99 odsto založnih poverilaca čine privredni subjekti, uglavnom banke ( oko 50 odsto) i Poreska uprava sa 30 odsto učešća.
Agencija za privredne registre učlanjena je lane u Forum evropskih privrednih registara, a okončane su pripreme i za učlanjenje u asocijaciju zemalja EU, odnosno Evropski privredni registar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari