Svakog meseca gubitak od milion evra 1

O zahtevu bi danas trebalo da se izjasni predsednik tog suda, a ukoliko on prihvati tvrdnju da nisu ispoštovana procesna pravila, očigledno „vruć“ predmet dobiće novog, petog po redu sudiju. Ukoliko zahtev bude odbačen, a sutkinja se sama ne izuzme, kao što su i njeni prethodnici u tom predmetu našli načina da se iz njega izvuku, zakazaće se novo ročište a tužbeni zahtev biće preinačen.

Do sada, nakon stečaja ATP Vojvodine, to preduzeće i Dević pokrenuli su više sporova za nadoknadu štete, a kako su veštaci utvrđivali različite iznose, u jednom momentu je Viši privredni sud zatražio tehničku analizu mogućnosti tog kompleksa privrednih objekata od Mašinskog i Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. Na osnovu toga, sudski veštak Jovan Dragaš trebalo je da zasniva svoj nalaz i utvrdi ukupnu realnu štetu. Sporno je, međutim, to što je on u postupku koji je povela ATP Vojvodina ocenio da izgubljena dobit iznosi 67 miliona evra dok je za isti period i po istim parametrima, po tužbi za ličnu štetu Devića, koji je bio vlasnik 82 odsto kapitala preduzeća, ocenio da je uskraćeni profit firme – tri miliona.

– Sutkinja je po unapred formiranom mišljenju, bez čitanja dopunskog nalaza istog veštaka, u istom predmetu i za isti period iz drugog suda, odbila da to uvrsti u dokaze iako je razlika u iznosima drastična. Time su povređena procesna pravila jer je tužiocu uskraćeno pravo da dokazuje činjenice, što je razlog da se zatraži njeno izuzeće – kažu u advokatskom timu Devića.

Dalji tok ovog predmeta u kome su do sada, od 2011. održana čak 23 ročišta, ponovo je neizvestan. Slučaj i dalje budno prati Evropska unija, jer je u okviru Poglavlja 23 on deo liste od 24 sporne privatizacije, gde je označen kao jedan od pet najvećih i jedini u kome je oštećen investitor a ne država. Takođe, iz dosadašnjih sporova, potvrđeno je da postoji šteta za investitora i preduzeće zbog toga što grad nije ispoštovao svoj deo obaveza iako je ugovorom naveo Devića da uloži svoj novac i izgradi novu autobusku stanicu sa servisnim centrom. Utvrđeno je i da je ugovor i dalje na snazi. Da Grad Novi Sad i dalje ne ispunjava svoju obaveze. Da se šteta zbog izgubljene dobiti svakog meseca uvećava za oko milion evra.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.