Svakog meseca gubitak od milion evra 1

Većinski vlasnik ATP Vojvodine, Ilija Dević, zatražio je da se sutkinja Višeg privrednog suda u Novom Sadu Mirela Nikolčić, izuzme iz postupanja po tužbi za ličnu štetu koju je pretrpeo jer Grad nije ispoštovao svoj deo iz ugovora o izgradnji nove autobuske stanice.

O zahtevu bi danas trebalo da se izjasni predsednik tog suda, a ukoliko on prihvati tvrdnju da nisu ispoštovana procesna pravila, očigledno „vruć“ predmet dobiće novog, petog po redu sudiju. Ukoliko zahtev bude odbačen, a sutkinja se sama ne izuzme, kao što su i njeni prethodnici u tom predmetu našli načina da se iz njega izvuku, zakazaće se novo ročište a tužbeni zahtev biće preinačen.

Do sada, nakon stečaja ATP Vojvodine, to preduzeće i Dević pokrenuli su više sporova za nadoknadu štete, a kako su veštaci utvrđivali različite iznose, u jednom momentu je Viši privredni sud zatražio tehničku analizu mogućnosti tog kompleksa privrednih objekata od Mašinskog i Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. Na osnovu toga, sudski veštak Jovan Dragaš trebalo je da zasniva svoj nalaz i utvrdi ukupnu realnu štetu. Sporno je, međutim, to što je on u postupku koji je povela ATP Vojvodina ocenio da izgubljena dobit iznosi 67 miliona evra dok je za isti period i po istim parametrima, po tužbi za ličnu štetu Devića, koji je bio vlasnik 82 odsto kapitala preduzeća, ocenio da je uskraćeni profit firme – tri miliona.

– Sutkinja je po unapred formiranom mišljenju, bez čitanja dopunskog nalaza istog veštaka, u istom predmetu i za isti period iz drugog suda, odbila da to uvrsti u dokaze iako je razlika u iznosima drastična. Time su povređena procesna pravila jer je tužiocu uskraćeno pravo da dokazuje činjenice, što je razlog da se zatraži njeno izuzeće – kažu u advokatskom timu Devića.

Dalji tok ovog predmeta u kome su do sada, od 2011. održana čak 23 ročišta, ponovo je neizvestan. Slučaj i dalje budno prati Evropska unija, jer je u okviru Poglavlja 23 on deo liste od 24 sporne privatizacije, gde je označen kao jedan od pet najvećih i jedini u kome je oštećen investitor a ne država. Takođe, iz dosadašnjih sporova, potvrđeno je da postoji šteta za investitora i preduzeće zbog toga što grad nije ispoštovao svoj deo obaveza iako je ugovorom naveo Devića da uloži svoj novac i izgradi novu autobusku stanicu sa servisnim centrom. Utvrđeno je i da je ugovor i dalje na snazi. Da Grad Novi Sad i dalje ne ispunjava svoju obaveze. Da se šteta zbog izgubljene dobiti svakog meseca uvećava za oko milion evra.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Svakog meseca gubitak od milion evra”

  1. Ovo je katastrofa pravosudja da se ovako odugovlaci proces. Ocigledno je zestok pritisak jer je u ovu aferu upleten vrh vlasti Maja i Igor Mirovic.
    Narod ce sada da placa njihove sumnjive rabote

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.