Sveti Trifun podno Oplenca 1

Vinogradari i zaljubljeni su uzeli Svetog Trifuna za svog zaštitnika.

U Srbiji su vinogradi oduvek imali mitski značaj, a ni danas se ne može ništa važno obeležiti bez kapljice dobrog vina. Dragan Reljić, upravnik Kraljevog podruma na Oplencu, povodom slave vinogradara i vinara kaže da su mnogi zasadi loze, pa i oni na na Oplenačko-venčačkom vinogorju bili skoro uništeni.

– Srećom, pre dvadesetak godina počela je njihova obnova i danas na ovom području ima 10 ozbiljnih vinarija. Kraljev podrum je kao i ostali prošao tešku sudbinu, ali polako se vraćamo na mesto koje nam pripada, kaže za danas Rajić i navodi neke interesantne zgode ovog podruma.

U selu Banja, između Topole i Aranđelovca, 1903. godine osnovana je prva vinogradarska zadruga u Srbiji,  jedan od osnivača bio je i kralj Petar, a dvadesetak godina kasnije došlo je do razlaza. Naime, kočijaš tadašnjeg kralja Aleksandra hteo je da preda grožđe preko reda, uz izgovor da je to iz kraljevog vinograda, ali su ga ostali seljaci vratili da čeka na red kao i oni. Kralj, besan zbog ovoga, istupio je iz zadruge i napravio svoj vinograd, a to dovoljno govori o demokratiji koja je tada vladala, pripoveda Reljić.

Kada su 1941. okupatorski vojnici stigli na Oplenac, počeli su da kupe sve što im je bilo od koristi, a Kraljev podrum je bio prava poslastica i bačve vina brzo su ispražnjene. Podrumar Mitula Filipović nije to mogao da spreči, ali je oko hiljadu boca starog i izuzetno kvalitetnog vina uspeo da sakrije. U jednu od praznih bačvi uneo je flaše i vino je tako „preživelo“ ceo rat. Vispreni Mitula vino je tu čuvao još desetak godina posle rata, za svaki slučaj, a gde su flaše osim njega niko nije znao. Iako je preživelo rat i silne, obesne vojske, vino zamalo nije popijeno pre petnaestak godina, slučajno.

– Majstori su izvodili neke radove u podrumu i u pauzi, u želji da nešto popiju, dohvatili jednu od flaša. Srećom, naišao je Mićun Gavrilović, tadašnji upravnik Zadužbine, majstorima je doneo obično vino, a stare boce smestio u poslednji sprat podruma, iza sedam brava, kaže Reljić. Inače, na tržištu u aukcijskim kućama, vino ovog kvaliteta, porekla i istorije, imalo bi cenu od tri do pet hiljada evra po boci.

Vinski i veselo i u hotelu „Izvor“

Obeležavanje Svetog Trifuna i Dana ljubavi godinama uspešno prati i hotel „Izvor“ u Aranđelovcu. „Pružili smo gostima jedan prijatan doživljaj za ove praznike“, kaže Dragan Todorović, direktor hotela. „Pripremili smo im program koji asocira na ovaj dan. Omogućili smo im da posete neke vinarije, priređujemo vinsko veče sa vrhunskim izborom vina. Ceo program tog i narednog dana je prilagođen ljubavi i zaljubljenima. pa i oni koji su to pomalo zaboravili rado se prisete tih trenutaka.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari