Motel Balašević – Rtanj, prošlogodišnji šampion turizma u konkurenciji motela u Srbiji, ove godine možda će se takmičiti za Zlatnu amforu u drugoj oblasti, jer će sada teško ući u „društvo“ običnih motela. Zapravo, par godina posle privatizacije ruiniranog svratišta, temeljne rekonstrukcije motela, a zatim i gradnje brojnih objekata, u podnožju najimpresivnije planine Srbije nastao je savremeni turističko-rekreativni kompleks.

Motel Balašević – Rtanj, prošlogodišnji šampion turizma u konkurenciji motela u Srbiji, ove godine možda će se takmičiti za Zlatnu amforu u drugoj oblasti, jer će sada teško ući u „društvo“ običnih motela. Zapravo, par godina posle privatizacije ruiniranog svratišta, temeljne rekonstrukcije motela, a zatim i gradnje brojnih objekata, u podnožju najimpresivnije planine Srbije nastao je savremeni turističko-rekreativni kompleks.
Ovaj centar, koji često nazivaju i kapijom Timočke krajine, ne mogu da prepoznaju ni oni koji su ovde ranije dolazili, prevashodno zbog prirodnih lepota. U središtu te ekološke oaze sada su dva hotela i pet bungalova koje okružuje mali park sa šetačkim i trim stazama, a tu su i brojni sportski tereni, velika maketa Rtnja s potokom i mostovima, vodenica na obližnjoj rečici i još mnogo toga. Kada uskoro budu završeni bazen i etno selo, a pošto je porodica Balašević i glavni ktitor izgradnje crkve Svetih Makaveja nadomak hotela, ovde će praktično nići višenamensko naselje.

Kapija Timočke Krajine

Centar Balašević se nalazi na sredokraći puta Paraćin – Zaječar, na raskrsnici druma ka Sokobanji. Udaljen je od Beograda 200 kilometara, odnosno najviše dva sata vožnje. Raspolaže sa 64 ležaja u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s telefonom i satelitskom televizijom. U sastavu centra su dva velika restorana, biznis i kamin sala, butik, prodavnica, sauna i salon za masažu. Tu su još dva teniska i dva terena za mali fudbal, odbojkaško i košarkaško igralište, a svi će uskoro biti presvučeni grin set podlogom.

Cena noćenja s doručkom je od 1.650 do 2.300 dinara, a doplata za ručak i večeru je po 300 dinara (deca do 5 godina besplatno, a od 5-12 popust je 50 odsto). Vikend aranžman za dve osobe s dva noćenja i ukupno 12 obroka košta 7.000 dinara. Za veće grupe uslovi se posebno ugovaraju. O svemu se možete informisati i na sajtu centra www.balasevicrtanj.com, e-mail je scbalas.Žeunet. yu, a brojevi telefona su 030/63-088, 030/63-316

„Recept“ za planove u senci Rtnja gospodin Balašević je delom preneo i iz svog poslovno-rekreativnog centra u Rakovici koji duže od decenije uspešno dočekuje goste. Kako on ističe, multifunkcionalnost i prilagođavanje turistima idu ruku pod ruku, jer je vreme pasivnih odmorišta odavno prevaziđeno. To potvrđuje i Milan Brkljač, iskusni i uspešni menadžer razvoja u turizmu i ugostiteljstvu. (Interkontinental, Elit Palić, President u Kovilovu, In hotel…).
– Bogomdana priroda i okolina moraju da budu inspiracija za osmišljavanje sadržaja koji aktiviraju goste. Ne vredi hotel ni usred raja ukoliko se standardna usluga ne podigne na nivo perfekcije i ako se zatim gostu ne pruži i mnogo više. Na ovom mestu, na sreću, ne treba mnogo tragati – tu su zdrava hrana, voda i zaboravljeni recepti, reka sa starim mlinom, stare kuće koje ćemo prilagoditi savremenom turizmu, a da ne izgube svoju rustičnost, predivni tereni za rekreaciju, „obične“ i ekstremne sportove, iskonske šume za ekološki safari i lov, ističe gospodin Brkljač
Gde god da krenu odavde, gosti za dvadesetak minuta vožnje mogu da stignu do pitoresknih sela, manastira, kraških vrela, prelepih pećina i arheoloških rariteta. Gorostasni Rtanj, naravno, pravi je svetionik ovdašnjeg turizma, potpuno sačuvan od urbane devastacije i bilo kakvog zagađenja. Planinarenje i berba bilja i šumskih plodova, počev od čuvenog Rtanjskog čaja (satureja montana) koji raste samo na ovoj planini, preko svih vrsta plemenitih gljiva, pa do šumskih jagoda i kupina, u ovoj vazdušnoj banji dvostruko su lekoviti.
A da vam posle svih ovih utisaka bude još ugodnije, pored predanog osoblja ovde vas čekaju sauna, teretana, đakuzi i u svim sobama i bungalovima uslovi hotela s najvišim standardom, ali s pristupačnim cenama. O hrani koja se ovde priprema i služi valjalo bi posebno pisati. Ovog puta ćemo samo pomenuti da je šef kuhinje Zaviša Janković jedan od četiri viteza srpskog kulinarstva za koga ne postoje tajne – od zaboravljenih jela do elitnih specijaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari