Svetska banka pruža podršku Srbiji od 225,7 miliona evra 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Javna preduzeća poput EPS-a, Srbijagasa i Železnica Srbije smanjiće troškove a povećaće prihode, dok će 70.000 domaćinstava dobiti podršku kroz program za korisnike koji nisu u mogućnosti da plaćaju račune za električnu energiju, ističe se u saopštenju.

Oko 2,8 miliona klijenata Banke Poštanska štedionica A.D. Beograd i vlada imaće koristi od reforme i boljeg funkcionisanja državnih finansijskih i razvojno-finansijskih institucija. Kada u Vojvodini budu instalirana dva linearna akceleratora i uređaj za kompjuterizovanu tomografiju, u Srbiji će biti obezbeđen standardizovan kvalitet u lečenju kancera.

Ovo su neki od rezultata koji se očekuju od tri zajma u iznosu od ukupno 225,7 miliona evra koja je juče odobrio Odbor izvršnih direktora Svetske banke, a kojima se podržavaju napori vlade da unapredi upravljanje javnim rashodima, da javna komunalna preduzeća u oblasti energetike i saobraćaja učini efikasnijim i finansijski održivim, i da unapredi javno zdravlje stanovnika Srbije.

Svetska banka saopštava da drugi zajam za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih komunalnih preduzeća (eng. PEPU DPL 2), u iznosu od 160,6 miliona evra, podržaće vladine napore u narednih nekoliko godina na podizanju efikasnosti i produktivnosti javne potrošnje kao i transformaciji sektora energetike i saobraćaja. Ove reforme su značajni strateški ciljevi i u kontekstu evropskih integracija Srbije.

Kada je u pitanju upravljanje javnim rashodima, glavni problem sa kojim se Srbija danas suočava jeste kako unaprediti kvalitet javnih uslugam, a da se pri tome javna potrošnja drži pod kontrolom, objašnjava se u saopštenju. Mere će između ostalog uključivati promenu komplikovanog sistema plata u javnom sektoru i povećanje njihove transparentnosti i ujednačenosti. Sadašnji sistem, koji reguliše 16 zakona, 18 osnovica za obračun i isplatu plata, te oko 600 koeficijenata, zameniće jednostavniji i koherentan sistem koji će regulisati jedan zakon, 13 platnih grupa i 9 platnih razreda.

Drugi zajam za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih komunalnih preduzeća pomoći će da EPS približi cene električne energije za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64 odsto na kraju 2014. godine na 80 odsto na kraju 2018., uz uslov analize finansijskog stanja preduzeća i adekvatnosti sredstava neophodnih za investicije. Među ciljevima ovog zajma je i da se poveća ukupan broj korisnika programa zaštite energetski ugroženog potrošača sa 60.600 domaćinstava u 2014. (od čega su 27 odsto domaćinstva sa ženskom glavom porodice) na 70.000 domaćinstava u 2018. (od čega je 30 odsto domaćinstava sa ženskom glavom porodice).

Zajmom će se podržati nastojanja u EPS-u da se postigne optimalan broj zaposlenih uz cilj da se poveća nivo obučenosti zaposlenih u

EPS-u. U Srbijagasu projekat će podržati povećanje stope naplate računa za električnu energiju sa 80 odsto koliko je iznosila 2015. na 87 odsto, zatim da Srbijagas u 2018. usvoji desetogodišnji plan za operatera transportnog sistema gasa kao i petogodišnji plan razvoja za operatera distributivnog sistema.

U sektoru saobraćaja projektom će se i dalje podržavati reforme i železničkog i putničkog saobraćaja. Cilj je, navodi se u saopštenju, da se smanji direktna budžetska podrška za poslovanje železničkih preduzeća sa 13,5 milijardi dinara koliko je iznosila u 2015. na 11 milijardi u 2018., kao i da se podigne produktivnost rada i unapredi iskorišćenost kapaciteta. Optimizacija broja zaposlenih trebalo bi da dovede do smanjenja godišnje sume izdvajanja za plate zaposlenih u železnicama u 2018. za 25 odsto u odnosu na iznos u 2015. godini.

Drugi projekat, Projekat jačanja državnih finansijskih institucija (eng. SOFI), u vrednosti od 40,1 milion evra, najvećim delom će biti usredsređen na bolje funkcionisanje Banke Poštanskaštedionica A.D. Beograd. Ovaj projekat u celini ima za cilj da pomogne da se u Srbiji sprovede strategija za državne finansijske institucije kojom bi se smanjili budžetski troškovi, svele na najmanju moguću meru potrebe za mekom budžetskom podrškom državnim preduzećima, unapredilo poslovanje onih institucija koje vlada odluči da zadrži, podržala prodaja ostalih, te kako bi se razvila strategija za finansiranje razvoja i dalje rešavanje nenaplativih kredita (eng. NPLs).

Pored toga, projektom će se podržati dalje jačanje nadzora nad državnim finansijskim institucijama od strane Ministarstva finansija.

Treći zajam je za Projekat dodatnog finansiranja za drugi projekat razvoja zdravstva Srbije, u vrednosti od 25 miliona evra. Dodatnim finansiranjem nastaviće se podrška kvalitetu i efikasnosti srpskog zdravstva i obezbediće se nova oprema za lečenje obolelih od kancera u Vojvodini, stoji u saopštenju Svetske banke medijima.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.