Svetska banka: Sektor javnih preduzeća rizičan za privredu Srbije 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Sektor javnih preduzeća u Srbiji i dalje je velik i predstavlja rizik, kako za fiskalnu poziciju države tako i za ukupno poslovanje privrede, izjavio je danas predstavnik Svetske banke u Srbiji Duško Vasiljević.

On je na Forumu „Zašto su javna preduzeća u Srbiji na gubitku?“ rekao da su gubici tog sektora veliki trošak za državu.

„Ti gubici su bili nivelisani što kroz direktne subvencije ovim preduzećima, što kroz neplaćanje poreza i doprinosa i obaveza prema drugim javnim preduzećima“, kazao je Vasiljević.

On je dodao i da se promenio profil javnih preduzeća, koja sada obavljaju uglavnom delatnosti od javnog interesa, na nacionalnom i lokalnom nivou.

Vasiljević je istakao da se treba fokusirati na popravljanje poslovanja javnih preduzeća, povećanje njihove transparetnosti i odgovornosti.

„Ključan je dobar okvir za korporativno upravljanje javnim preduzećima“, rekao je Vasiljević.

On je naveo i da je Srbija tek na 15. mestu od 20 zemalja Srednje i Istočne Evrope po kvalitetu okvira korporativnog upravljanja u javnim preduzećima.

„Dve glavne oblasti koje treba dovesti u red je opšti upravljački i zakonodavni okvir i njegova implementacija“, kazao je Vasiljević.

Prema njegovim rečima problem je i način imenovanja upravnih tela u javnim preduzećima.

Član Naučnog društva ekonomista Petar Djukić je ukazao da u situaciji kad javna preduzeća loše posluju ona, kao i njihovi zaposleni, nisu na gubitku već gradjani.

„Oni koji rade u tim preduzećima su na dobitku, jer manje rade za više novca i imaju veće mogućnosti za zaposlenje“, rekao je Djukić.

On je istakao i da poslovanje tih preduzeća smanjuje potencijale rasta i razvoja države i da je njihova društvena funkcija upitna.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milorad Filipović naveo je da se ukupni javni sektor i njegovi resursi i dalje posmatraju kao „plen pobednika“, a ne kao akumulirana javna imovina u funkciji poboljšanja života građana.

„Upravljanje javnih preduzeća je stvar sprovodjenja interesa i ciljeva odredjenih pobedničkih elita“, ocenio je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari