Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Strategiju partnerstva za Srbiju za period od 2008. do 2011, saopštio je globalni kreditor. Svetska banka će se fokusirati na tri prioriteta od kojih je prvi podsticanje razvoja zasnovanog na dinamičnom privatnom sektoru u cilju daljeg povećanja prihoda i približavanja nivoima u Evropskoj uniji.

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Strategiju partnerstva za Srbiju za period od 2008. do 2011, saopštio je globalni kreditor. Svetska banka će se fokusirati na tri prioriteta od kojih je prvi podsticanje razvoja zasnovanog na dinamičnom privatnom sektoru u cilju daljeg povećanja prihoda i približavanja nivoima u Evropskoj uniji. Obezbeđenje mogućnosti da širi delovi društva osete dobrobiti privrednog rasta drugi je prioritet Banke u Srbiji, a treći je upravljanje rizicima usled zagađenja prirodne sredine i kod elementarnih nepogoda. „Svetska banka će podržati napore srpske vlade da nastavi sa ekonomskim uspesima i iskoristi šansu za budućnost“, rekla je Orsalija Kalanzopulos direktor i regionalni koordinator za jugoistočnu Evropu Svetske Banke.
Prema rečima Sajmona Greja, šefa kancelarije Svetske banke u Srbiji, ta banka će, u naredne četiri godine, srpskoj vladi staviti na raspolaganje oko 600 miliona dolara pod istim ili povoljnijim uslovima nego što Srbija može da dobije iz drugih izvora. Međunarodna finansijska korporacija, afilijacija Banke, takođe je predvidela znatne nove investicije u Srbiji uz gotovo 340 miliona dolara uloženih do sada. Istovremeno je Agencija za multilateralne garancije investicija (MIGA) obezbedila garancije veće od 425 miliona dolara i ispitaće dalje mogućnosti za podršku stranih ulaganja kojima se promovišu rast i zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari