Na prošlonedeljnom trgovanju na Banjalučkoj berzi, ostvaren je promet od 8,7 miliona KM i to kroz 2.597 transakcija. U ukupnom prometu akcije na berzanskoj kotaciji Fondova učestvovale su sa 2,4 miliona KM što je 27,6 odsto. Berzanski indeks Republike Srpske BIRS je u toku sedmice izgubio na vrednosti tri odsto.

Na prošlonedeljnom trgovanju na Banjalučkoj berzi, ostvaren je promet od 8,7 miliona KM i to kroz 2.597 transakcija. U ukupnom prometu akcije na berzanskoj kotaciji Fondova učestvovale su sa 2,4 miliona KM što je 27,6 odsto. Berzanski indeks Republike Srpske BIRS je u toku sedmice izgubio na vrednosti tri odsto. Indeks fondova FIRS beleži pad vrednosti od 2,8 odsto, a indeks za preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS ERS pa je za 10 2,7 odsto. Od akcija na berzanskoj kotaciji najveći promet u prethodnoj sedmici imale su akcije NLB Razvojna banka iz Banjaluke sa prometom od 1,1 milion KM, i prosečnom cenom od 5.640 KM, što je za 1,5 odsto više u odnosu na kraj prošle sedmice. Od akcija na berzanskoj kotaciji – kotacija Fondova najvećim prometom od 565.089 KM mogu se pohvaliti akcije Zepter fonda, koje su, uprkos tome, zabeležile pad cene od 1,4 odsto, pa su na trgovanju u petak dostigle prosečnu cenu od 24,3 KM po akciji.
Prošlonedeljni dobitnik među fondovima su akcije VIB fonda koje beleže rast cene od 4,9 odsto i prosečnu cenu od 10,5 KM po akciji. Gubitnik sedmice, kad je reč o akcijama fondova su akcije Euroinvestment fonda, koje beleže pad vrednosti od 10,4 odsto. Te akcije su prošlonedeljno trgovanje završile sa prosečnom cenom od 57,1 KM po akciji. Na slobodnom berzanskom tržištu najveći promet ostvaren je u trgovanju akcijama Rafinerija nafte iz Bosanskog Broda, čija je cena tokom sedmice pala za 5,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari