Beogradsku berzu je tokom jučerašnjeg trgovanja pogodio još jedan crveni talas koji je doneo novi, osetniji pad svih indeksnih pokazatelja, kao i pad vrednosti 38 emisija akcija. Akcije čije su cene skočile, a bilo ih je jedanaest, bile su u manjini, dok je na kontinuiranom trgovanju jedino akcija Vitala iz Vrbasa uspela da popravi svoj nivo za 13,94 odsto.

Beogradsku berzu je tokom jučerašnjeg trgovanja pogodio još jedan crveni talas koji je doneo novi, osetniji pad svih indeksnih pokazatelja, kao i pad vrednosti 38 emisija akcija. Akcije čije su cene skočile, a bilo ih je jedanaest, bile su u manjini, dok je na kontinuiranom trgovanju jedino akcija Vitala iz Vrbasa uspela da popravi svoj nivo za 13,94 odsto. Svetao primer bili su i vlasnički papiri kuršumlijske Planinke i Vitamina iz Horgoša koji su, uz promet nešto veći od milion dinara, poskupeli po maksimalno dozvoljenoj stopi od 20 odsto. Kad je reč o indeksima, najveći gubitak od 2,18 odsto zabeležio je BELEX15 koji prati kretanje cena petnaest srpskih najlikvidnijih hartija od vrednosti, dok su indeksi BELEXLINE i SRX uknjižili minus od 1,47, odnosno 1,78 odsto.
Na Berzi je juče ostvaren ukupan promet od 74,5 miliona dinara, pri čemu se najviše trgovalo akcijama niške AIK banke za koje su investitori izdvojili 5,1 miliona dinara. Sa prometom od 4,8 miliona dinara, sledeće na listi bile su akcije Agrobanke, a nešto manje ili 4,3 miliona dinara potrošeno je na vlasničke papire bečejskog Sojaproteina. Među traženijim, našle su se i akcije vranjskog Alfa Plama (4,2 miliona dinara), kao i akcije gornjomilanovačkog Metalca (3,4 miliona dinara). Pritom su te akcije izgubile na ceni, a najlošije su prošle hartije od vrednosti Alfa plama čija je vrednost pala za 5,82 odsto dok su akcije Sojaproteina bile u minusu od 3,13 odsto. Dosta su izgubile i akcije Univerzal banke (6,5 odsto), kao i hartije Vetfarma (20 odsto). U trgovini obveznicama stare devizne štednje ostvaren je promet od 244.980 evra, a najveća potražnja vladala je za serijom A2012K (174.470 evra) koja će kupcima doneti godišnji prinos od 7,02 odsto. Strani investitori su u jučerašnjem prometu učestvovali sa 36,31 odsto.
Beogradska berza je donela i jedno Rešenje o isključenju hartija sa organizovanog tržišta, pa se više neće trgovati akcijama preduzeća Proel iz Požarevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari