Prošlonedeljno trgovanje na Banjalučkoj berzi, donelo je promet od oko osam miliona KM koji je ostvaren kroz 2.835 transakcija. Akcije na berzanskoj kotaciji Fondova učestvovale su u ukupnom prometu sa 2,8 miliona KM što predstavlja 35,9 odsto. Berzanski indeks Republike Srpske BIRS izgubio je na vrednosti za 1,4 odsto.

Prošlonedeljno trgovanje na Banjalučkoj berzi, donelo je promet od oko osam miliona KM koji je ostvaren kroz 2.835 transakcija. Akcije na berzanskoj kotaciji Fondova učestvovale su u ukupnom prometu sa 2,8 miliona KM što predstavlja 35,9 odsto. Berzanski indeks Republike Srpske BIRS izgubio je na vrednosti za 1,4 odsto. Indeks fondova FIRS zabeležio je pad vrednosti od 3,2 odsto, dok je indeks za preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS ERS10 opao za 1,3 odsto.
Od akcija na berzanskoj kotaciji najveći promet imale su akcije Telekoma Srpske kojima se trgovalo u vrednosti od 309.361 KM. Prosečna cena akcija Telekoma Srpske na trgovanju u petak bila je 2,74 KM, što je za 1,4 odsto manje u odnosu na kraj prethodne sedmice. Od akcija na berzanskoj kotaciji – kotacija Fondova najvećim prometom od 549.775 KM mogu se pohvaliti akcije Invest Nova Fonda. Istovremeno, zabeležen je pad cene akcija Invest Nova Fonda za 4,3 odsto. Na trgovanju u petak akcije Invest Nova Fonda imale su prosečnu cenu od 0,421 KM po akciji.
Prošlonedeljni dobitnik među fondovima bile su akcije VB Fonda čija je cena skočila za 4,5 odsto i na trgovanju u petak njima se trgovalo po prosečnoj ceni od 15,26 KM po akciji. Gubitnik sedmice kod akcija fondova su akcije Euroinvestment Fond, koje su u toku prethodne sedmice izgubile na vrednosti za 6,09 odsto i trgovanje završile sa prosečnom cenom od 65,74 KM po akciji.
Od akcija na slobodnom berzanskom tržištu najveći promet ostvaren je akcijama Rafinerije Nafte a.d. Bosanski Brod u iznosu od 771.449KM, dok je cena akcija Rafinerije Nafte a.d. Bosanski Brod izgubila na vrednosti za 6,56 odsto i na trgovanju u petak iznosila je 1,14 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari