Tabaković: Dinar ostaje jak i kurs stabilan 1Foto: Fonet/NBS

Dinar osteje jak i kurs stabilan, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabakoviæ u intervjuu Večernjim novostima.

Sve što radimo, radimo zbog ljudi i sa ljudima. I u narednom periodu naš prioritetni zadatak biće nastavak odgovorne politike na ostvarivanju osnovnih ciljeva – niske i stabilne inflacije i finansijske stabilnosti, u korist svih građana i privrede, rekla je Tabaković.

Tabaković, drugi put izabrana na funkciju guvernera NBS, istakla je da jedan od najznačajnijih projekata na kojima radi NBS jeste primena instant plaćanja.

Taj projekat započeli smo sredinom 2017, a planirano je da 22. oktobra ovaj sistem poène s radom.

Na pitanje da li su banke spremne da jasno prikazuju svoje provizije i klijente redovno izveštavaju o naknadama koje naplaćuju, Tabaković je rekla da je jasan i transparentan prikaz svih naknada predviđen nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama, koje će dodatno
unaprediti zaštitu korisnika finansijskih usluga.

Građanima se omogućava da bolje razumeju terminologiju banaka, jer će one biti u obavezi da koriste zajedničku terminologiju koju će NBS propisati. Biće utvrđena lista reprezentativnih platnih usluga u vezi sa platnim računom – ista za sve banke, i one će biti dužne da je, s navedenim
iznosom naknade za svaku uslugu pojedinačno, dostave korisniku u predugovornoj fazi, istakla je ona.

Tabaković je rekla da je postupak privatizacije Komercijalne banke u toku i da su aktivnosti na pripremi banke za privatizaciju u nadležnosti rukovodstva banke, njenih akcionara, a u skladu sa sporazumom akcionara, u planu je prodaja paketa akcija u njihovom vlasništvu.

Telenor banka, do sada nam nije podnela zvaničan zahtev za sticanje vlasništva, ali smo obavešteni da postojeći akcionari banke rade na prodaji vlasništva, istakla je Tabaković.

„O kretanjima kursa i kretanjima na deviznom tržištu možda najilustrativnije govori podatak da smo od početka godine kupili milijardu evra da dinar ne bi previše jačao. To znači da je, uz obezbeđenu relativnu stabilnost domaće valute, obezbeđena i garancija da će u eventualnim potresima koji bi mogli da dođu iz međunarodnog okruženja NBS imati čime da garantuje tu stabilnost“, naglasila je Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari