Tabaković: Jačanje domaće valute 1Foto: Fonet/NBS

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas za Radio Beograd da je dinar u proteklih mesec dana ojačao prema evru za 1,6 odsto, a da je od početka 2017. godine domaća valuta ojačala za 2,5 procenta.

Posle deprecijacijskih pritisaka koje smo imali početkom godine, koja su uobičajena, od aprila imamo potpuno obrnute tendencije. Moram priznati da je intenzitet tih pozitivnih uticaja na jačanje vrednosti dinara i za nas pomalo neočekivan, naglasila je Tabaković.

Tabaković je istakla da će trend jačanja dinara trajati do trećeg kvartala, dok će u četvrtom uslediti uobičajene sezonske promene kada dolazi do plaćanja svih deviznih obaveza.

Srbija je u priličnoj meri uravnotežila svoje platno-bilansne pozicije, ili ono što bismo mi građani rekli – uravnotežila je trošenje sa prihodima i primanjima, naglasila je Tabaković.

Ona je istakla da NBS ne može da utiče na vrednost dolara, ali vrlo pažljivo posmatra sve što se dešava na svetskim finansijskim tržištima.

Ono što tvrdim i mogu da obećam, a i ostvarivala sam, a to je da ćemo pravovremeno sa filigramskom preciznošću reagovati, tako da ni u jednom trenutku ne ugrozimo ovu postignutu stabilnost, rekla je Tabaković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari