Tabaković: Poslovno okruženje stimulativno, stvorene dobre osnove za održiv rast 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Na sastanku održanom u Narodnoj banci Srbije, bilo je reči o realizaciji aktuelnih zajedničkih projekata, kao i o budućoj saradnji, navedeno je u saopštenju NBS.

Kako je istakla guvernerka, svim svojim aktivnostima, direktno i indirektno, NBS radi na podsticanju konkurencije i jačanju konkurentnosti.

Кada je reč o inovacijama, dodala je, Srbija pokazuje da može da stane rame uz rame sa razvijenim zemljama, a centralna banka svoj doprinos, između ostalog, daje i radeći na stvaranju modernog i inkluzivnog tržišta plaćanja male vrednosti.

Prema njenim rečima, NBS stvara sigurnu i efikasnu infrastrukturu za plaćanja, kao i širok spektar platnih instrumenata i usluga prilagođene potrebama građana i privrede i sa tim ciljem je u oktobru prošle godine pušten u rad i najsavremeniji način plaćanja u svetu – sistem instant plaćanja.

„Upravo to su oblasti na kojima će i u narednom periodu centralna banka raditi kako bi se olakšalo poslovanje i poslovni ambijent učinio još atraktivnijim“, naglasila je Tabaković.

U saopštenju je navedeno da je na sastanku ocenjeno da je Srbija rezultatima dokazala da zaslužuje punu podršku svih partnera i da su spremni da se uključe u sve oblasti saradnje, jer Srbija ima potencijal za stope rasta od sedam odsto i u kratkom roku.