Tabaković: Priča o odlasku Sosijete ženeral sa srpskog tržišta preuranjena  1Foto: FoNet

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je priča o tome da Sosijete ženeral odlazi iz Srbije preuranjena i neosnovana.

„Priča da je OTP banka već zaključila ugovor o kuporodaji sa Sosijete ženeral bankom je pomalo neutemeljena“, rekla je Tabaković za TV Prva.

Ona je objasnila da taj proces nije samo odnos te dve banke koje se dogovore o ceni kupoprodaje, navodeći da se takva transakcija tiče građana Srbije, stabilnosti finansijskog sistema i NBS koja, kako je istakla, nije pasivan posmatrač.

„Nismo mi ovde oni koji samo daju saglasnost na već donetu odluku. Mi procenjujemo kvalitet budućeg vlasnika, jer nije važno da je neko jak i bogat, već da je opredeljen da bude dugoročno na tržištu Srbije i da doprinese kvalitetu usluge“, rekla je Tabaković.

Podsetila je da je OTP banka već u fazi preuzimanja jedne od grčkih banaka na tržištu Srbije – Vojvođanske banke.

„Dok se taj proces ne završi preuranjeno je pričati o bilo kakvoj vrsti odlaženja Sosijete ženeral ili ulaska OTP na tržište Srbije preko još jedne sistemske banke kakva je Sosijete ženeral“, navela je ona.

Prema njenim rečima, tržište Srbije su nerado napustile grčke banke kojima je država bila vlasnik i koja se manje odgovorno ponašala od Srbije, pa je morala prodajom banaka u Srbiji da rešava probleme svojih dugova.

„Banke koje napuste srpsko tržište ne rade to zbog uslova u Srbiji već zato što njihove matične banke, u ovom slučaju Sosijete ženeral u Parizu ima problema, kao što su imale i matice banaka u Grčkoj“, rekla je guvrenerka NBS.

Tabaković je kazala i da će NBS i dalje preduzimati sve mere koje su u njenoj moći da amortizuje šokove iz geopolitičkih tenzija i međunarodnog okruženja kako bi održala stabilnost kursa dinara.

„Nadam se da građani na kursnu listu i na inflaciju više ne gledaju sa strahom koji su dugo godina sa pravom imali. Već pet godina inflacija je niska i stabilna, kurs je takođe relativno stabilan, jer nije u fiksnom režimu, a za mene je važno da građani imaju garanciju da će NBS i dalje preduzimati sve mere da amortizuje šokove iz geopolitičkih tenzija i međunarodnog okruženja“, kazala je ona.

Tabaković je komentarisala i najavu guvernera Centralne evropske banke da će ta institucija prestati da otkupljuje obveznice evropskih država i da će to usloviti poskupljenje kredita.

„Do polovine 2019. godine Evropska centralna banka neće menjati svoje odluke koje bi mogle da rezultiraju skupim kreditima“, rekla je ona i dodala da predviđanja govore da do povećanja kamata ne bi trebalo da dođe do kraja 2019. godine, a pitanje je da li će i u 2020. biti nekih promena.

Ona je ponovila da se nikako ne sme trošiti preko onoga koliko može da se zaradi, što važi i za državu.

„I mi građani moramo da računamo na teža vremena u trenutku kada je kamata niža i da stvaramo neke zalihe i rezerve koje će nam omogućiti da bezbolnije preživimo ono što drugi kreiraju, a mi trpimo kolateralnu štetu“, rekla je Tabaković.

Ona je rekla i da je Srbija ove godine imala tri milijarde evra neto stranih investicija u ovoj godini, relativno stabilan kurs i nisku i stabilnu inflaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari