Tabaković: U pripremi uvođenje sistema za instant plaćanje 1Jorgovanka Tabaković Foto: Fonet/NBS

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da NBS upravo ovih dana uklanja jednu od najvećih prepreka, takozvani „interčejndž fi“, kao osnovni generator visokih provizija za trgovce kod kartičnih plaćanja.

Tabaković je, na otvaranju konferencije „Elektronska trgovina u Srbiji – siguran put za kupovinu na internetu“ da je cilj tog skupa pružanje doprinosa daljem razvoju elektronske trgovine u Srbiji.

Intenzivno radimo i na pripremi za uvođenje sistema za instant plaćanja, a uskoro ćemo objaviti još jedno zakonsko rešenje koje će doneti brže i jednostavnije menjanje banke i veću transparentnost provizija, rekla je Tabaković, navodi se u saopštenju.

Učesnici konferencije, koja je organizovana u saradnji sa pružaocima platnih usluga koji omogućavaju plaćanje platnim karticama na internetu u Srbiji, ukazali su i na značaj sigurnog i bezbednog plaćanja na internetu upotrebom platnih kartica i na značaj kontinuirane edukacije građana na tom polju.

Tokom panel diskusija predstavnici NBS, preduzeća, banaka, IT pravnici i eksperti za elektronsku trgovinu podelili su svoja iskustva i razmenili mišljenja o tome kakvo mesto usluga e-trgovine zauzima u poslovnoj strategiji srpskih banaka, zašto u javnosti i dalje postoji percepcija da je ovaj servis skup i nedostupan, da li je akcenat samo na velikim trgovcima ili je potencijal upravo u malim trgovcima.

Na konferenciji je bilo reči i o pokretanju, vođenju i razvoju e-poslovanja iz Srbije, sa akcentom i na domaće i na inostrana tržišta, na koji način su učesnici panela rešili probleme elektronskog zaključivanja ugovora, plaćanja i naplate, uvoza, izvoza i dostave robe, oglašavanja svojih proizvoda, obračunavanja poreza, pružanja podrške korisnicima, rešavanja reklamacija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari