Tekstilci u Srbiji šiju maske i za strano tržište 1Foto: B. C.

Vlada Srbije izmenila je Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo, čime je omogućen plasman u inostranstvo višekratnih zaštitinih maski, saopšteno je danas iz Privredne komore Srbije (PKS).

Kako su potrebe domaćeg tržišta podmirene i stvorene stabilne zalihe maski, domaći tekstilci obratili su se PKS inicijativom da se omogući izvoz pamučnih maski, koje su u celini izrađene od čistog tkanog tekstila.

Na snazi i dalje ostaje zabrana izvoza maski registrovanih kao medicinska sredstva i onih koje su izrađene od kombinovanih materijala.

Veliki broj tekstilaca u Srbiji izbijanjem epidemije korona virusa, preorijentisao je svoju proizvodnju na izradu tekstilnih zaštitnih maski kako bi odgovorili na pojačanu tražnju deficitarnog proizvoda.

„U prvoj sedmici epidemije naše firme proizvodile su oko 100.000 maski dnevno, a sada u Srbiji svakog dana može da se napravi i do 360.000 tekstilnih prekrivki za lice“, rekao je član Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS Nemanja Jovanović.

Direktor kompanije „E. Mirolio“ Todor Georgijev, koja u svom proizvodnom pogonu „Prvi maj“ Pirot zapošljava 280 radnika, kazao je da je kompanija stala sa proizvodnjom kad je počela kriza sa korona virusom.

„Firma proizvodi žensku modnu odeću za izvoz, ali su se preorijentisali ka proizvodnji zaštitnih maski, a sad će, nakon tri nedelje, ponovo pokrenuti pogone u kojima je dnevno moguće proizvesti oko 40.000 maski“, naveo je Georgijev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari