Telekom jedva da posluje preko svoje MTS banke 1

Iako je Telekom Srbija ubedljivo najveći akcionar sa čak 80 odsto udela u MTS banci, ta kompanija je tek je simboličan deo poslovanja prenela na nju, dok građani svoje obaveze za usluge interneta, mobilne i fiksne telefonije, plaćaju na račune koji su otvoreni u drugim bankama.

Među njima su NLB, Vojvođanska, Komercijalna… Tek po neka poslovna operacija odvija se preko banke koja je u vlasništvu kompanije.

Ništa drugačije nisu postupile ni druge firme u kojima je Telekom većinski ili stoprocentni vlasnik, jer od ukupno deset, od čega tri rade u inostranstvu, tek je jedna otvorila račun u MTS-u, i to GO4YOU, koja je i sa 0,3 odsto udela suvlasnik u kapitalu te banke. To je možda i razlog što je po bilansu aktive, koja je merilo snage finansijske organizacije, sa oko 6,3 milijarde dinara MTS na začelju spiska od 31 banke. Ispod njega je samo Jugobanka Kosovska Mitrovica, koja pokriva usko područje severa Kosmeta i Benk of Čajna, osnovana radi finansiranja operacija kineskih firmi u Srbiji.

U Telekomu Srbija kažu za Danas da ta kompanija svoje usluge naplaćuje preko više tekućih računa kod različitih poslovnih banaka i dodaje da zbog toga nema veće troškove jer građani prilikom izmirivanja računa plaćaju provizije pružaocima platnih usluga kod kojih vrše plaćanje. U odgovoru se dodaje da „Telekom Srbija shodno svojoj poslovnoj politici izuzetno vodi računa o tržišnim uslovima, te polazeći od istih uključujući i kamatne marže, određuje banke kod kojih se vrši naplata računa za telekomunikacione usluge“.

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da takva praksa svakako nije uobičajena, jer, zbog čega su kupovali banku ako nisu želeli da preko nje posluju.

– Nadam se da to nisu učinili zato što im je neko rekao da treba da je kupe, jer je to najlošija varijanta. U svakom slučaju, Telekom je jaka firma i da posluje preko MTS banke, sa svojom dnevnom likvidnošću svakako bi poboljšao tržišnu poziciju i potencijal te banke – kaže Stevanović.

Podsetimo, Telekom Srbije je u maju 2015. kupio većinski paket akcija Dunav banke, koja je bila u većinskom vlasništvu državnog Dunav osiguranja. Akvizicija je obavljena svega godinu dana nakon što je glavni konkurent Telekoma na našem tržištu, Telenor, osnovao svoju banku u Srbiji, koja je, uzgred, dvostruko veća od MTS-a. Direktor Telekoma Predrag Ćulibrk je u jednom intervjuu krajem 2015. priznao da je to jedini razvojni projekat koji je usporen, ali je tada najavio da će ubrzo biti napravljen prodor u bankarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari