Slovenačka štampa opširno piše o tome da je Telekom Slovenije dobio licencu za mobilnu telefoniju na Kosovu, ali i o sumnjama austrijskog Mobilkoma u ispravnost tog tendera. „Poslovna sreća u trci za operatera mobilne telefonije GSM okrenula se u korist Telekoma Slovenije i njegove.

Slovenačka štampa opširno piše o tome da je Telekom Slovenije dobio licencu za mobilnu telefoniju na Kosovu, ali i o sumnjama austrijskog Mobilkoma u ispravnost tog tendera. „Poslovna sreća u trci za operatera mobilne telefonije GSM okrenula se u korist Telekoma Slovenije i njegove… sestrinske kompanije Ipkonet“, piše dnevnik Delo. Prema pisanju tog lista, prvoizabrani na tenderu, Kosmocel nije uspeo da sakupi 81 milion evra za plaćanje licence, „nakon čega je regulator telekomunikacionog tržišta poslao ponudu drugoplasiranom Telekomu Slovenije“, koji će nakon uplate 75 miliona dolara potpisati ugovor o koncesiji. Ljubljanski Dnevnik piše i o drugoj strani tog događaja, i iznosi sumnju trećeplasiranog na konkursu, austrijske firme Mobilkom, da se Telekom Slovenije nagodio sa vlasnikom konzorcijuma Kosmocel Ekremom Lukom da im prepusti unosan posao. „Berzanska preduzeća se ne mogu upuštati u rizike i zaključivati poslove kojima kupuju ili prodaju na tenderima“, prenosi Dnevnik reči predstavnika za štampu austrijskog mobilnog operatera Dubravke Jusi.
Dnevnik objašnjava da Mobilkom iznosi sumnju da je Telekom Slovenije pobedu kupio od Kosmocela. List citira Luku, koji tvrdi da „tako nešto nije moguće po zakonu“, kao i izjavu predstavnika Telekoma Slovenije, koji na optužbe kratko odgovaraju da „i poraz treba znati prihvatiti. Telekom Slovenije je dao tako dobru ponudu da mu nije bilo potrebno da kupuje pobedu“. Austrijsko preduzeće, koje je podnelo žalbu na odluku regulatorne komisije, naglašava da postoje nejasnoće i u pogledu suvlasništva Telekoma Slovenije u Kosmocelu, prvom pobedniku na konkursu, i Ipkonetu, koji je koncesiju dobio kao drugi najbolji ponuđač. Telekom Slovenije pobija tu tvrdnju i ističe da on i s njim povezane kompanije „nemaju nikakve veze, odnosno poslovne dogovore sa konzorcijumom Kosmocel“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari