Telenor dobio dozvolu da postane kablovski operater 1Foto: EPA-EFE-MAURITZ-ANTIN

Kompanija Telenor Srbija dobila je zvanično odobrenje za ulazak na tržište distribucije TV sadržaja i fiksnog širokopojasnog interneta, navodi se u saopštenju kompanije Telenor.

Komisija za zaštitu konkurencije je, nakon sveobuhvatne pravne i ekonomske analize Ugovora o pravu korišćenja optičkih vlakana i Ugovora o pružanju Ethernet Bitstream usluga koje je kompanija potpisala sa Telekomom Srbije, donela pozitivnu odluku u pogledu zahteva za izuzeće restriktivnih sporazuma od zabrane, navodi se u saopštenju.

Kako su istakli iz ove kompanije, takva odluka potvrđuje „da ulazak Telenora na tržište distribucije medijskih sadržaja i fiksnog širokopojasnog interneta podržava dalji razvoj konkurentnosti u tom segmentu tržišta“.

„Drago nam je što je Komisija za zaštitu konkurencije donela pozitivnu odluku i sada ćemo se fokusirati na kreiranje inovativne i atraktivne ponude koju ćemo lansirati do kraja godine. Želimo da se i u ovom segmentu izdvojimo kvalitetom, kao što smo i u mobilnim uslugama. Srpsko tržište je spremno za novog kablovskog operatora“, rekao je Majk Mišel, generalni direktor Telenora u Srbiji.

Telenor ulazi na tržište distribucije medijskih sadržaja samostalno, poštujući pravila fer tržišne utakmice sa ostalim ponuđačima sadržaja, uključujući SBB i Telekom, istaknuto je u okviru saopštenja.

„Kao jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji od 2006, Telenor Srbija planira da uloži gotovo 300 miliona evra u narednih pet godina, što je potvrda dugoročne posvećenosti kompanije razvoju srpskog tržišta telekomunikacija“, navode iz Telenora.

Kako su naveli u saopštenju, tokom razvoja ove oblasti poslovanja, „Telenor će zaposliti nove kadrove i primeniti najbolja iskustva i prakse iz PPF grupe, kako bi korisnicima donela unapređeno iskustvo u oblastima brzine i kvaliteta usluge, izbora kanala, lakoće korišćenja i kvaliteta podrške korisnicima“.

Trenutno su u toku pripreme i finalni pregovori sa kreatorima medijskog sadržaja, ističu iz Telenora.

„Telenor još uvek nije dobio prava i dozvolu za distribuciju sadržaja koje proizvodi ili čijim pravima raspolaže United Grupa, kao što su N1, Nova S, Sport klub i drugi, ukupno 22 kanala. Žao nam je što je United Grupa donela takvu odluku, i ostajemo otvoreni za dalje pregovore o distribuciji kanala, uvereni da će prepoznati značaj te saradnje za sve – građane Srbije, kompanije koje posluju u istom segmentu i društvo u celini“, naglašava Mišel.

Telekom: Predložena saradnja sa Telenorom u skladu sa zakonom

Kompanija Telekom Srbija danas je potvrdila da je od Komisije za zaštitu konkurencije dobila obaveštenje da je predložena saradnja sa Telenorom odobrena i da je u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima.

„Na ovaj način stekli su se uslovi da ugovor koji su kompanije predložile stupi na snagu“, naveo je Telekom.

Kompanija je istakla da je saradnja sa Telenorom uradjena u skladu sa najboljim evropskim standardima i podrazumeva iznajmljivanje Telekomove optičke infrastrukture Telenoru i distribuciju sadržaja, po komercijalnim i potpuno neekskluzivnim uslovima.

Kako je objašnjeno, Telekom Srbija može da iznajmljuje svoju infrastrukturu i drugim učesnicima na tržištu, a Telenor može da kupuje sadržaje od koga god želi, jer ugovor nije restriktivan ni u jednoj svojoj tački.

„Ovim ugovorom značajno se liberalizuje tržište telekomunikacija u Srbiji. On donosi brojne pogodnosti, pre svega korisnicima koji će sada imati veću mogućnost izbora čije usluge žele da koriste, a istovremeno pospešuje konkurenciju i inovacije u telekomunikacionoj industriji“, naveo je Telekom u saopštenju i dodao da nastavlja sa sprovodjenjem svoje strategije, koja za cilj ima pozicioniranje kompanije kao lidera u regionu i šire.

Komisija za zaštitu konkurencije danas je saopštila da je uslovno odobrila ugovore zaključene izmedju Telekoma i Telenora koji se odnose na korišćenje optičke infrastrukture, uz nalaganje mera i rokova za njihovo izvršenje.

„Zbog iskazanog interesovanja javnosti, nepotpunih i netačnih informacija iznošenih tokom postupka, Komisija će u cilju tačnog informisanja objaviti kompletna rešenja sa obrazloženjima koja ne sadrže zaštićene podatke čim se ispune procesni uslovi za to, odnosno odluči o zahtevima Telekoma i Telenora za zaštitu podataka“, navela je Komisija u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari