Prvi je Tenis, koji će dobiti 2.431 hektara zemljišta, koje će početi da koristi za dve godine. Druge dve firme su iz Zrenjanina, “Farmer 023 VM” i “Fud Planet Zrenjanin”, a vlasnik jedne je odbornik u skupštini grada. Član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Stojan Kralj rekao je da nemački investitor planira da zemlji koristi od 2019. godine.

– Firma Tenis invest je pomerila rokove za započinjanje radova pa će zemljište do tada biti davano u zakup. Oni ulaze u posed od 2019. godine i najavili su investiranje od 21 miliona evra – rekao je Kralj.

Na sednici je istaknuto da je 15 firmi konkurisalo na poziv Ministarstva poljoprivrede za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u Zrenjaninu a da je samo tri ispunilo uslove.

Pored zemljišta za Tenis, investitoru „Food Planet“ odobren je zakup 900 hektara zemljišta jer planira izgradnju postrojenja za preradu soje, u šta bi uložio 4,5 miliona evra i zaposlio 30 radnika. Firma „Farmer 023 VM“ dobila je zakup 67 hektara zemljišta po ceni od 250 evra po hektaru, a planira izgradnju objekta za stočarsku proizvodnju vrednog pola miliona evra. Ove odluke treba da budu potvrđene na sutrašnjoj sednici Skupštine grada.