Tenis ne dolazi zbog svinjske kuge 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nakon što je prošle godine u ovo vreme kompanija Tenis pomerila rokove i odložila ulazak u posed poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini za 2019, nemačka mesna industrija je još jednom zatražila odlaganje rokova.

„Komisija za davanje saglasnosti za investicione planove u postupku ostvarivanja prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta je na molbu kompanije Tenis dala predlog za odlaganje investicije“, ističu u Ministarstvu poljoprivrede za Danas, podsećajući da sa kompanijom Tenis nije potpisan ugovor, već samo podnet investicioni plan koji je odobrila Komisija.

„Imajući u vidu da ugovor još nije potpisan, Komisija je dala predlog za odlaganje investicije“, navodi se u odgovoru Ministarstva. Razlog za odlaganje investicije do daljeg je, kako kažu u nadležnom Ministarstvu, pojava bolesti afričke kuge svinja u regionu, zbog koje se „čini da je rizik takvih investicija višestruko uvećan“.

O dolasku Tenisa u Srbiju godinama se priča, a potpisivanje ugovora zvanično je još prilikom posete vlasnika kompanije Klemensa Tenisa Beogradu u februaru 2016. najavio sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić, i to za jun te godine. On je tada rekao kako bi Tenis „u početku proizvodio 700.000 do 800.000 svinja, a narednih godina došli bi do cifre od četiri miliona“. Vučić je govorio i o ulaganju od 300 miliona evra, međutim, prema ugovoru koji je Danas imao na uvid novembra prošle godine investitor Tenis i Republika Srbija obavezali su se na saradnju, a planirana investicija je 100 miliona evra. Tim ugovorom se odobrava investicija koja „podrazumeva projektovanje, izgradnju i upravljanje sa pet svinjskih farmi gde će svaka imati 70.000 svinja sa najmanje 2.500 krmača po farmi godišnje (ukupno 350.000 svinja na svih pet farmi)“. Između ostalog, navodi se da će svaka farma imati površinu između 15 i 25 hektara.

U ovom ugovoru navodi se pet lokacija, ali i datum početka zakupa za svaku od njih. Tako je početak zakupa za zemljište u Zrenjaninu planirano najpre za novembar 2017, početak zakupa za Kikindu za novembar 2018, zakup zemljišta u Sečnju predviđen je za novembar 2019, Vršca u novembru 2020. i na kraju Plandište, gde je plan da se u zakup uđe novembra 2021. Sve ovo, nakon ponovnog odlaganja dolaska, pomereno je do daljeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari