Termoizolacija stambenih zgrada u Šapcu 1Foto: D. Eraković

Šapcu su nastavljeni radovi na termoizolaciji stambenih zgrada.

Prethodno je termoizolovano oko 1.700 stanova a plan je da se još toliko izoluje.

JKP Toplana u tu svrhu podigla je kredit od 2,5 miliona evra za domaćinstva koji će to otplaćivati na rate na 12 godina.

Prema dosadašnjim analizama kada se postavi stiropor od deset centimetara, ugradi PVC stolarija i termostatski ventili, uštede energije, a time i računa, iznose 30 odsto. Zgrade dobijaju i novu fasadu, a domaćinstva uvećavaju vrednost svojih stanova.

Ovo je jedinstven primer u Srbiji, i po elektroenergetskoj efikasnosti Šabac je svrstan u takozvane pametne gradove, što donosi dugoročne prednosti.

Međutim, Srbija ima višestruko veću upotrebu energije od proseka u okruženju i Evropi, a samo na mreži gubitak električne energije iznosi čak 17 odsto. S druge strane šabačka Toplana ima gubitak na postrojenjima i mreži manji od deset odssto, što je u samom evropskom vrhu.

Uz pomoć Evropske unije u Šapcu su podignuta toplana na biomasu, a naredni koraci su veća upotreba sunčanih panela.

Korišćenjem gasa kao energenta Toplana je znatno smanjila aerozagađenja, a u gradskim i prigradskim naseljima postavljeno je više od 200 kilometara gasne mreže.

Za sada ima oko 2.500 domaćinstava koja koriste gas, ali postoji mogućnost povećanja broja korisnika jer je gas ovde najekonomičniji energent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari