Teško obolela Nišlijka ponovo dobila otkaz u Juri 1Violeta Petrović

Dobro nam došao novi predsedniče…, navela je danas na svom fejsbuk profilu Violeta Petrović, saopštavajući da je ponovo dobila otkaz u južnokorejskoj kompaniji Jura u Nišu.

Jura je, inače, krajem prošle godine nakon pritiska javnosti Petrovićki ponudila ugovor o radu na šest meseci nakon što joj je predhodno dala otkaz, iako je reč o samohranoj majci koja je obolela od karcinoma i primala hemoterapiju.

– Opet mi je istekao ugovor i nisu mi ga produžili, na šta, nažalost, imaju pravo po Zakonu o radu. Ja sam u martu ove godine operisana, a sada sam na bolovanju. Fali mi još samo četiri i po meseca da stejknem uslov za odlazak u invalidsku penziju, ali eto…- rekao je Petrovićeva.

U decembru prošle godine, kada joj je ponudila šestomesečni ugovor, kompanija „Jura“ je navela da „nisu bili svesni okolnosti i specifičnosti situacıje“ u kojoj se Petrovićka nalazı. Ona je, inače, predhodno obavestila menadžment o svojoj bolesti i uredno dostavila doznake. U gradu i Juri su tada istakli i da ova kompanija u njenom slučaju nije prekršila Zakon o radu, te da je reč o „velikom donatoru“ Kliničkog centra, Zavoda za zaštitu radnika i drugih institucija.

Petrovička je tada kazala za naš list da je „istina sve što se piše o situaciji u Juri“. Zbog bolovanja se dobija otkaz, a sindikalno organizovanje nije dozvoljeno. Radnici su izloženi poniženjima, ali od menadžera i lidera koji su naši državljani, a ne od vlasnika kompanije, Koreanaca, koji radnike vide samo „u prolazu“. Doduše, nema pampersa i pelena o komima pišu mediji, kazala je, ali radnici od jurenja za normom, bezmalo ne mogu da odu u toalet. Ugovori se zaključuju na šest meseci, a u stalni radni odnos se prima nakon dve godine.

Ona se zaposlila u Juri u junu 2015. godine, a bolovanje je otvorila 18. septembra prošle godine, kada je iznenada otkriveno da ima karcinom dojke. Na dan kada joj je isticao šestomesečni ugovor o radu, 30. novembra, pozvala ju je „žena iz Jure“ i rekla joj da dođe po radnu knjižicu jer joj ugovor neće biti produžen. Pitala je, u šoku, da li znaju da je obolela o karcinoma i operisana, ali je dobila hladan odgovor: „Žao nam je što ste bolesni“ i – spuštanje slušalice.

Aleksandar Vučić, tadašnji premijer, koji je od juče predsednik Srbije, prošlog novembra je obišao Juru i ocenio da je reč o „najboljoj fabrici“ u kojoj su „vlasnici najzadovoljniji radnicima“. Kazao da je „ponosan kako ta fabrika izgleda“ , dodajući da „nigde ne vidi te pelene o kojima se piše“. Njegova poseta Juri usledila je pet meseci nakon što su Danas, a potom i ostali mediji, objavili niz tekstova o lošem odnosu poslodavca fabrike prema radnicima, kojima se, prema nekim navodima, onemogućava i redovan odlazak u toalet, već im se preporučuju i pampers pelene kao “zamena”.

Jedini prihod

Petrovićka ima sina od 13 godina. Njegov otac već godinama odbija da plaća alimentaciju, zbog čega ga je tužila, a on bio u zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari