Testiranje 12.300 kandidata za prekvalifikacije u IT sektoru 1Foto: MDULS

Onlajn testiranje 12.300 građana, koji su se prijavili na konkurs Kancelarije za IT i eUpravu za prekvalifikacije u IT sektoru, počinje danas i trajaće do nedelje 17. decembra.

Kandidati koji ostvare najbolje rezultate u rešavanju upitnika i zadataka za utvrđivanje profesionalnih sposobnosti i interesovanja, tipova ličnosti i poznavanja engleskog jezika, dobiće priliku da pohađaju programe prekvalifikacije i steknu znanje u nivou programera-početnika.

„U ovoj fazi želimo da utvrdimo sklonost i sposobnost kandidata da se uspešno bave informacionim tehnologijama“, kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu i dodaje da se na konkurs i ovoga puta javio rekordan broj kandidata najrazličitijih profila.

Fakultet je, kako navodi Jovanović, završilo 52 odsto prijavljenih, dok je 48 odsto završilo srednju školu. Čak 61 odsto njih je nezaposleno, a prosečna starost kandidata je 33 godine.

„Proces selekcije biće završen do kraja godine. Najbolji među njima dobiće priliku da tokom obuke, koja će biti organizovana širom Srbije, savladaju neke od najpopularnijih programskih jezika – Java, Java Script, PHP, i .Net i C. Programi će trajati između tri i šest meseci“, istakao je Jovanović.

Program prekvalifikacija pokrenut je radi smanjenja nezaposlenosti i obezbeđivanja kadrova za IT sektor. Kreiran je na osnovu istraživanja koje je pokazalo da u narednih godinu dana 118 IT kompanija u Srbiji planira da zaposli 1.000 programera-početnika.

Obuke su nastavak uspešnog pilot-projekta, pokrenutog na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. U okviru pilota do sada je obučeno 97 polaznika, do kojih 70 odsto pohađa stručnu praksu ili je pronašlo posao u nekoj IT kompaniji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Testiranje 12.300 kandidata za prekvalifikacije u IT sektoru”

  1. Prosecna starost 33 godine, to je vec kasno za it 12300*0.03 = 369 * 0.5 = 180 za ocekivati je da ce test poloziti 180 osoba. 3-6 % ljudi je kadro da radi u IT sektoru, kada se uzmu i godine onda je jos 50 % manje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.