TK "Raška" ponovo na prodaju 1Novi Pazar Foto: Wikipedia

Fabrika za preradu otpadnih voda, kotlara i još nekoliko pomoćnih objekata tekstilnog kombinata „Raška“ u stečaju biće ponovo ponuđeni na prodaju, jer su oba kupca, koji su učestvovali na javnoj licitaciji, odustali od kupovine.

Stečajni upravnik ovog nekadašnjeg tekstilnog giganta i privrednog stožera u ovom gradu, početkom decembra prošle godine, raspisao je javni poziv nadmetanjem za prodaju tih objekata, koji se nalaze na četiri parcele, i ponudio cenu od 15,2 miliona dinara. Sa gradskom upravom nadmetao se Amer Hadžifejzović, kao fizičko lice. Oni su izlicitirali cenu skoro šest puta veću od ponuđene. Gradska uprava je ponudila 84 miliona, a Hadžifejzović 78 miliona dinara.

Gradsko veće Novog Pazara je ocenilo da je cena neprihvatljiva i od te kupovine se odustalo. Planirano je da se taj novac utroši za kupovinu parcele za izgradnju toplane na biomasu, placa za osnovnu školu u naselju Šutenovac i placa za muslimansko groblje. Po zakonu, stečajni upravnik je ugovor zaključio sa drugim ponuđačem, ali i on je odustao od kupovine, jer u zakonskom roku nije uplatio 78 miliona dinara.

Ova licitacija je izazvala burna reagovanja u gradu. Postavljalo se pitanje, otkud fizičkom licu toliki novac (oko 660 hiljada evra), a tvrdi se da je zaposlen kod svoje supruge i da je prijavljen na minimalac, da je bio zastupnik firme koja se bavi trgovinom na malo kozmetičkim proizvodima, da je na tu funkciju podneo ostavku 2015. godine. Firma kojom je rukovodio prebačena je u vlasništvo Milana Ćosića iz Beograda, ali i da državi Srbiji, za porez, duguje više od milion dinara. Gradsko veće je uputilo zahtev Odeljenju za privredni kriminal da ispita poreklo Hadžifejzovićeve imovine.

Planom detaljne regulacija predviđeno je da se na zemljištu TK „Raška“ mogu graditi samo objekti javne namene, i da je jedan od njih toplana na biomasu, koja se nalazi u gradskim strateškim dokumentima još od 2010. godine. Lokalna samouprava planirala je, da sledećeg proleća, na toj lokaciji počne izgradnju toplane na biomasu, čiji je početak rada planiran za početak naredne grejne sezone. Reč je o projektu vrednom 3,6 miliona evra. Izgradnjom ove toplane iz strogog centra grada bila bi izmeštena toplana na tečno gorivo, koja je i veliki zagađivač životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari