Todorović: Strane firme povlašćene u Srbiji 1Foto:Slobodan Miljević

Banke u Srbiji ne prate domaću privredu, pa su naše građevinske firme u podređenom položaju u odnosu na strane, koje lako obezbeđuju garancije.

Stoga domaća preduzeća teško dobijaju poslove u inostranstvu a u zemlji uglavnom izvode podizvođačke radove – istakao je danas Ratomir Todorović, direktor građevinskog preduzeća Planum na proslavi 70 godina postojanja te firme.

On je dodao da je Planum jedna od retkih firmi koje radi i vani, a da za poslove na tenderima u Srbiji nema podršku domaćih banaka. Kao primer Todorović je naveo tender Elektroprivrede Srbije za izmeštanje dela Ibarske magistrale kod Lazarevca, gde se, po prvi put u Srbiji, traži „licitaciona garancija“. Prema njegovim rečima, Ministarstvo građevinarstva u dva navrata je kritikovalo Planum za nesavesno urađen posao, ali u oba slučaja, kako je istakao, nije bilo adekvatne argumentacije za takve optužbe.

– U prvom slučaju je rečeno da su tuneli koje smo gradili na Koridoru 11 preniski, što apsolutno nije tačno jer je sve urađeno po propisima. Sve se snimalo i merilo svakodnevno, tako da odstupanja nije moglo da bude. Drugi put smo prozvani zbog oštećenja na auto putu Ub-Lajkovac i u tom slučaju potpuno neopravdano. Mi smo sve za šta smo bili zaduženi radili na osnovu projekata, nadzor je takođe na taj način obavljao svoj posao, tako da je do oštećenja moglo da dođe samo zbog projekta koji nije predvideo da u zemlji ima gline nanete nakon velikih poplava 2014. godine a nikako zbog navodne greške izvođača radova. Govorilo se o tome da će protiv nas biti podneta krivična prijava ali je ja do danas nisam video – istakao je Todorović i naglasio da su zainteresovani za izgradnju druge piste aerodroma „Nikola Tesla“, ukoliko koncesionar ne dovede svoju firmu, jer ima operativu za građevinske radove.

Za 70 godina postojanja Planum je u zemlji i svetu napravio 64 aerodroma i avio-baza raznih kategorija, 70 skloništa za avione, više od 30 hektara podzemnih objekata komercijalne ili vojne namene, kao i više od 30 kilometara kolektora, četiri nasute i jednu betonsku branu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari