Na sednici Upravnog odbora Poslovnog udruženja toplana Srbije, održanoj u Užicu, saopšteno je da će grejna sezona u Srbiji početi 15. oktobra, jer su toplane obezbedile dovoljno energenata i na vreme obavile potrebne pripreme. Prema rečima Dejana Stojanovića, predsednika Upravnog odbora problemi sa početkom grejne sezone mogući su samo u Majdanpeku, Zaječaru i Jagodini, zbog, kako je objasnio „strukturnih promena u toplanama u tim gradovima“.

Na sednici Upravnog odbora Poslovnog udruženja toplana Srbije, održanoj u Užicu, saopšteno je da će grejna sezona u Srbiji početi 15. oktobra, jer su toplane obezbedile dovoljno energenata i na vreme obavile potrebne pripreme. Prema rečima Dejana Stojanovića, predsednika Upravnog odbora problemi sa početkom grejne sezone mogući su samo u Majdanpeku, Zaječaru i Jagodini, zbog, kako je objasnio „strukturnih promena u toplanama u tim gradovima“. Milovan Lečić, predsednik Poslovnog udruženja toplana, koje okuplja 54 toplane u Srbiji rekao je da su energenti od prošle grejne sezone poskupeli za 30 odsto, a cene grejanja za 7,5 odsto kao i da polovina toplana u Srbiji nije korigovala cenu.

Potrošnja struje premašila sto miliona kilovat-sati

Zahlađenje koje je ove sedmice zahvatilo Srbiju, povecalo je dnevnu potrošnju električne energije iznad sto miliona kilovat-sati. U četvrtak je premašeno 106 miliona kilovat časova, a za ponedeljak se očekuje potrošnja od čak 114 miliona kilovat- sati – ističu u Elektroprivredi Srbije. U Direkciji EPS za trgovinu električnom energijom ističu da konzum raste zato što se električna energija koristi za grejanje, jer sistemi daljinskog grejanja stanova i poslovnog prostora još nisu uključeni. Za grejanje na struju opredeljuju se i oni koji su pripremili čvrst ogrev za zimu, ali ga čuvaju dok mraz dobro ne stegne. Tako se električna energija, kao najkomforniji i najjeftiniji izvor toplote, neracionalno koristi i pre zime nepotrebno troše veće rezerve uglja i vode u akumulacijama EPS, koje još nisu obnovljene od letošnje suše – tvrde u EPS.

– Na sastanku smo insistirali da lokalne samouprave, u čijoj je to nadležnosti, odobre povećanje cena grejanja za 7,5 odsto u toplanama koje nisu korigovale cene – rekao je Lečić i naveo da je naplativost grejanja u svim toplanama veća od 80 odsto. On je dodao da je u toplane Srbije investirano oko 260 miliona dinara, te da su one ušle u objedinjeni sistem nabavke mazuta od NIS, pa je tako obezbeđeno 123.500 tona ovog energenta.
I direktor užičke Toplote, Milivoje Milovanović, potvrdio je da će grejna sezona u Užicu početi na vreme i podsetio da su sredstva za remont obezbeđena iz sopstvenih izvora i donacija. Cena grejanja za domaćinstva je 44 a za privredu 132 dinara po kvadratnom metru, a kako je najavio Milovanović, Toplota zatražiće korekciju cene od 7,5 odsto. Milovanović je, takođe, kazao da je za predstojeću grejna sezona u Užicu obezbeđena trećina od ukupno potrebnih 6.500 tona mazuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari