“Toplifikacija” najuspešnije javno preduzeće u Požarevcu 1

Zahvaljujući zavidnim rezultatima rada, poslovnu 2017. godinu JP “Toplifikacija” završava kao najuspešnije javno preduzeće u Požarevcu.

O tome jasno svedoče podaci o širenju toplovodne mreže, ali i visok stepen naplate od ukupno 10.500 korisnika. Direktor “Toplifikacije”, Dejan Dačić, ima i te kako razloga da bude ponosan na preduzeće na čijem je čelu od septembra 2014. godine. “Izuzetno sam zadovoljan našim rezultatima rada i zahvalan sam svim zaposlenima, jer su svi dali svoj maksimalni doprinos”, rekao je Dačić. 

U poslednje tri godine, izgrađeno je čak 30 kilometara toplovoda u Požarevcu i Ćirikovcu, uz pomoć budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, na koji je priključno 1.500 korisnika. “U periodu od 2009. do 2014. godine izgrađeno je 30 kilometara trase, a mi smo isto toliko izgradili za samo tri godine. Na ovome se ne zaustavljamo, već dalje nastaljamo širenje toplovodne mreže”, rekao je direktor. 

U narednom periodu u planu je završetak toplovoda u Ćirikovcu, u koji će se uložiti 100 miliona dinara. Time će biti završena leva strana u ovom naselju, gledano iz pravca Požarevca. Radovi su već započeti i u požarevačkoj MZ “Sopot”, vredni 150 miliona dinara, na koji će se priključiti 250 objekata. Sledeće godine kompltno će se srediti Sinđelićeva ulica, koja će nakon toga biti osposobljena za saobraćaj i funkcionalna u narednih 30 godina.

“Ove godine imamo 400 novih priključaka, a samo u poslednja četiri meseca bilo ih je 250. Trenutno imamo 10.500 korisnika, od čega je 1.000 pravnih lica, a ostalo su fizička. Ako računamo da prosečno domaćinstvo ima tri člana, to znači da obezbeđujemo grejanje za čak 30.000 ljudi. Time se smanjuje i zagađenje u gradu, jer prestaje korišćenje dimnjaka”, kazao je Dačić. On je naveo da je toplifikacijom obuhvaćeno čak 80 odsto grada, a raspisana je javna nabavka za širenje trase i prema gradskim brdima.

Ove godine zvršiće se radovi u MZ “Radna mala”, vredni 30 miliona dinara. Takođe, biće završena i gradnja toplopredajne stanice u MZ “Bulevar”, u koju će se uložiti 50 miliona dinara za 70 priključaka i koja će omogućiti da se sledeće godine trasa proširi i na Petrovačku i Borsku ulicu. Završena je i toplopredajna stanica u MZ “Sopot”, na lokaciji Stevana Mokranjca, pa uskoro kreće gradnja toplovoda i na toj lokaciji, gde su se javila već 33 zainteresovana korisnika. To će biti investicija vredna oko 100 miliona dinara, koliko će se uložiti i u radove u zoni Kučevačke i Žagubičke ulice.

Kao i sva ostala javna preduzeća u Srbiji, i u “Toplifikaciji” moraju da ograniče broj stalno zaposlenih.

“Mi imamo 93 zaposlena, a imamo pravo na 83. Međutim, taj problem rešili smo tako što dva radnika idu u starosnu penziju, petoro u prevremenu, dvoje odlazi sporazumno uz naknadu koja se kreće do 8.000 evra, a samo jedan biće proglašen tehnološkim viškom”, rekao je Dačić. On je istakao da u “Toplifikaciji” imaju manjak mašinskih inženjera, jer će trojica otići u penziju, a nema prijema novih kadrova sve do kraja 2018. godine.

Što se tiče naplate usluge grejanja, ona je sa 70 odsto povećana na 92, što je izuzetan uspeh. “Nije nam cilj da građane isključimo, već prvo sa njima razgovaramo, nudimo otplatu na rate. Tek ako to ne uspe sledi utuženje i prinudno isključenje sa mreže”, kazao je Dačić.

Inače, grejanje u Požarevcu najjeftinije je u Srbiji, jer se za stan od oko 50 kvadrata plaća 2.000 dinara. Razlog je što se koristi topla voda iz Kostolca, što je najjeftiniji energent. Zbog toga “Toplifikacija” ne podiže cene kao što je slučaj u ostalim gradovima, već samo shodno Uredbi o načinu utvrđivanja cene toplotne energije. Zbog ove uredbe očekuje se da u ovoj grejnoj sezoni cena fiksnog dela računa poskupi za 1,1 odsto .

U nekim gradovima, zbog visokih računa, građan su odjavljivali grejanje, ali to u Požarevcu nije slučaj. “Imamo odjavljivanje samo gastarbajtera, jer se njima ne isplati da plaćaju grejanje stana u kojem godišnje budu samo mesec dana”, rekao je Dačić. Cena isključenja sa toplovoda plaća se po simboličnoj ceni od 1.988 dinara.

Direktor Dejan Dačić, ne krijući zadovoljstvo zbog uspešnog poslovanja firme na čijem je čelu, naglasio je da su uspešnom poslovanju doprineli timski rad svih zaposlenih, kao I zbog dobre radne atmosfere I razvijenih međuljudkih odnosa unutar preduzeća

-Upreduzeću smo stvorili odličnu atmosferu, ne samo među zaposlenima, već i prema korisnicima. Uvek kad nam dođu korisnici, želimo da odavde izađu zadovoljni načinom na koji se zaposleni ophodeprema njima, jer su nam oni prioritet”, poručio je Dačić ,najuspešniji direktor Javnog preduzeća u Požarevcu I čitavom Braničevskom okrugu.

        Priključak

Cena priključka na toplovod zavisi od instalisane snage. Za stan od oko 50 kvadrata, okvirna cena iznosi od 30.000 do 50.000, a za kuću od 200.000 do 300.000 dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari